Реклама / Ads
6| 6199 |05.02.2015 НОВИНИ

Кирил Войнов: Пълна глупост е да оставят в екип шофьор и пожарникар

.
Кирил Войнов
С увеличаването на температурите с по 1,5 градуса през последните години, природните бедствия ще се случват все по-често.
 

Това каза бишият шеф на службата „Пожарна безопасност и защита на населението“ ген. Кирил Войнов по БНР. Той определи като „много голяма“ разликата в начина, по който държавата е реагирала на наводненията през юли и сега. Войнов е останал с много неприятно впечатление от позицията на хората, които ръководеха държавата и спора, в който влязоха с кмета на Варна при трагедията в Аспарухово.

 

Крайно време е да се разработи стратегия и да се вземат всички мерки при наличието на кризисни ситуации, каза той.

 

След управлението на Царя какво се случи? На отделни ръководни постове, които имат отношение за действие в тези кризисни ситуации, които имат контролни функции – права, задължения, отговорности – бяха подменени с политически назначения. Това е факт. Говорим за не знам колко язовира, които нямат собственост. Извинете ме, но аз не съм сигурен, че един язовир или водоем не може да има собственост, тъй като тези съоръжения са изградени с държавни пари. Всички българи от по-голямото поколение са инвестирали в това нещо. Това са нашите пари. Някой е отговорен за това нещо. Не можем да казваме, че един водоем няма собственост. Това е държавна собственост! Как е актуван? Защо хората в Мизия ловяха риба? Значи някой ги ползва? Този човек, като го ползва, кой му го е дал. 25 години говорехме в едно такова множествено число без да поставяме акцента за личната вина, за отговорността на хората, които ръководят!

 

Според Войнов е необходимо определен човек да оглави кризисния щаб и да носи отговорност за ефективността на средствата, изразходвани за борба с бедствията. Обучението на хората как да реагират в бедствени ситуации трябва да започне от детските градини и училищата, коментира Войнов.

 

Според него синдикатите на пожарникарите са прави в протестните си искания:

 

Колегите са прави. Има една принципна позиция на пожарникарите в България. Спомняте ли си по времето на управлението на г-н Орешарски, тази тема, когато направиха едно предложение –  в малките служби да има един шофьор и един пожарникар. Пълна глупост! Тогава бях в Националното радио и аргументирах моето несъгласие. Станаха нещата. Питам аз, защо през толкова време им се държат незаети щатни бройки на оперативния състав. В момента се поставя въпросът за икономия на финансови средства. Смятам, че тук трябва да се чуе ясно и категорично позицията на ръководството на националната служба. Това напрежение не е между министъра на вътрешните работи и синдиката. Колегите от синдиката, защитавайки интересите на пожарникарите от всички служби, доказват необходимостта от допълнителни щатни бройки, защото не могат да си вършат работата. И ако сега говорим, че бият медиците, трябва да ви кажа, че съвсем скоро ще бъдат бити пожарникари. Не можеш да виждаш това, което си постигнал през целия си живот, да изгаря пред очите ти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7275 |27.11.2014 Кирил Домусчиев измести Огнян Донев от КРИБ . 46| 12547 |26.10.2014 Милен Шопов: Историите на Борислава са пълна лъжа . 6| 4833 |20.10.2014 Кирил Цочев: Държавата трябва да оздрави КТБ . 55| 18756 |16.10.2014 Кирил Добрев: Не феодали, фараони има в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads