Реклама / Ads
9| 3738 |24.02.2023 НОВИНИ

Китай представи на Путин ”мирен план” в 12 точки

.
Владимир Путин и Ван И
Китай призова за прекратяване на огъня между Русия и Украйна и за постепенна деескалация, което да проправи пътя за мирни преговори. Това гласи част от предложението на Пекин за прекратяване на войната, съставено от 12 точки.
 

Планът на Китай беше публикуван от външното министерство на страната в деня, отбелязващ годишнината от руското нахлуване в Украйна. В документа се призовава още за прекратяване на западните санкции срещу Русия, за създаване на хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население и за предприемане на стъпки за гарантиране на износа на зърно, след като нарушенията доведоха до скок на световните цени на храните през миналата година.


"Конфликтите и войните не са от полза за никого", се казва в изявлението на Министерството на външните работи в Пекин. В него обаче никъде не се споменава за изтегляне на агресивните руски войски от територията на Украйна. "Всички страни трябва да запазят разум и сдържаност, да избягват разпалването на огъня и изострянето на напрежението и да предотвратят по-нататъшното влошаване на кризата или дори излизането ѝ извън контрол".


"Всички страни трябва да подкрепят Русия и Украйна да работят в една и съща посока и да възобновят прекия диалог възможно най-бързо, така че постепенно да се деескалира ситуацията и в крайна сметка да се постигне цялостно прекратяване на огъня", твърдят китайските власти. Предложението доразвива отдавнашните позиции на Китай, включително "ефективно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави". Според документа - сигурността на една държава не може да бъде за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез разширяване на военните съюзи.


Планът също така призовава за прекратяване на "манталитета на Студената война" - стандартният термин на Пекин за това, което той счита за глобално господство на САЩ и тяхната намеса в делата на други държави. Според Китай „диалогът и преговорите“ са единственият надежден начин за разрешаване на „украинската криза“.


Призовава се още за поддържане на сигурността на ядрените централи, като Пекин е против въоръжените нападения срещу ядрени обекти. Не може да се използват ядрени оръжия, нито да се води война с тях, гласи още документът. „Противопоставяме се на разработването и използването на биологични и химически оръжия“, добавят от китайското МВнР. Пекин, който твърди, че е с неутрална позиция, има "безгранични" отношения с Русия и отказва да критикува инвазията на Москва в Украйна или дори да я назове като такава. Китай също така обвини Запада, че е провокирал конфликта и "раздухва пламъците", като предоставя оръжия на Киев.


Първият дипломат на Пекин Ван И посети Москва тази седмица и обеща задълбочаване на отношенията между Китай и Русия. САЩ смятат, че китайците имат план да снабдяват руснаците с оръжия, но Пекин отрича.


Преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече, че страната му е готова на териториални отстъпки спрямо Русия. Той заяви, че с Путин не може да се води диалог.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6991 |24.02.2023 Само 6 държави солидарни с Русия година след войната, Китай се въздържа . 4| 6038 |24.02.2023 Стефан Манов: Путин старателно е оплитал Запада в мрежата на зависимости . 2| 3243 |23.02.2023 Зеленски: Бихме искали да се срещнем с Китай. Това е в интерес на Украйна днес . 9| 3403 |23.02.2023 "Файненшъл таймс": Путин си мисли, че е Петър I, а обкръжението му се страхува да му каже истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads