Реклама / Ads
9| 3378 |23.02.2023 НОВИНИ

"Файненшъл таймс": Путин си мисли, че е Петър I, а обкръжението му се страхува да му каже истината

.
Източник: личен архив
Британското бизнес издание "Файненшъл таймс" (FT) публикува собствено разследване за обстоятелствата около началото на войната, развързана от Кремъл преди година.
 

 Интервюирайки шестима членове на вътрешния кръг на президента Владимир Путин (и шестимата са поискали от изданието да останат анонимни), вестникът рисува картина на това как са взети решенията по въпроси като анексирането на Крим и нахлуването в Украйна.

 

По-специално FT пише, че решението за започване на "специалната военна операция" е взето от толкова тесен кръг, че високопоставени служители в Кремъл, членове на кабинета и бизнес елити, изправени пред факта, че инвазията е започнала, не са могли да повярват какво се случва.

 

Един от събеседниците на FT е казал на изданието, че когато изненаданите олигарси са се обърнали към външния министър Сергей Лавров за разяснение (който самият е научил за войната няколко часа преди началото й), той е отговорил: "Той (Путин) има трима съветници - Иван Грозни, Петър I и Екатерина Велика".

 

"Той [Путин] наистина вярва във всичко, което говори за сакралността и Петър I. Той смята, че ще остане в историята като Петър I", каза един бивш високопоставен служител на Кремъл пред FT.

 

Путин непрекъснато се опитва да оправдае решението си да нахлуе, казват източниците, убеждавайки себе си и хората около него, че не е имал избор.

"Той казва на обкръжението си, че, "бяхме напълно неподготвени (за война), в армията цари хаос, индустрията е в упадък, но е по-добре да го разберем по този начин, а не когато НАТО ни завладее", казва събеседник на вестника.

 

Източници на FT са съгласни с факта, че след избухването на войната руският президент се е оказал още по-изолиран от своите подчинени, отколкото преди.

"Сталин беше злодей, но беше добър управник, защото за него беше абсолютно невъзможно да бъде излъган. А на Путин никой не може да му каже истината", обяснява друг източник. "Човек, който не вярва на никого, започва да разчита на мнението на много тесен кръг от хора, които го лъжат."

 

В тази връзка бивш високопоставен служител на Кремъл описа как Путин е повярвал на Виктор Медведчук, че Украйна е готова да падне в обятията на Русия.

 

"Ако Медведчук казва, че вали, по-добре е да го видите сами - през прозореца ще има слънце. Има резултати от проучването, има специални служби - как може да се направи нещо сериозно въз основа на казаното от Медведчук", недоумява източникът на FT.

 

Прогнозите на Медведчук обаче бяха потвърдени и от ФСБ, което убеди Путин в гарантирана победа. Освен това, напомнят източниците, огромни суми, платени на някои украински политици на власт, трябваше да осигурят успех.

 

В обкръжението на Путин са правени опити да го разубедят, казват източниците. Така например на заседание на Съвета за сигурност три дни преди инвазията Николай Патрушев е помолил президента да не бърза.

 

"Той знаеше в какво плачевно състояние се намира армията и се опита да го представи на Путин. Но Путин беше прекалено самоуверен. Той знае по-добре от съветниците си, точно както Хитлер знаеше всичко по-добре от своите генерали", каза източник, запознат със ситуацията в описвания период.

 

Що се отнася до възможното използване на ядрено оръжие във войната с Украйна, Путин вече е отхвърлил тази опция, твърдят двама близки до президента източници. Според тях той осъзнава, че дори ограниченото тактическо използване няма да е от полза за Русия в тази война и радиоактивният облак ще се пренесе на руска територия.

 

В същото време той е абсолютно готов за продължителна война, вярвайки, че страната ще намери начини да устои на икономическия натиск.

 

Той вече разбираше, че е невъзможно да продължи да говори за това, че войната няма да засегне по-голямата част от руското население. Това беше приемливо в първите месеци след инвазията, когато животът на мнозинството наистина продължаваше да тече по обичайния начин.

 

Сега той избра друга реторика - големи думи за мобилизация на силите и необходимост от общо единство пред заплахата.

 

Фактът обаче, че властите не бяха сигурни в способността си да напълнят стадиона за вчерашния патриотичен концерт на "Лужники" и събраха десетки хиляди чрез плащания в брой или заплахи, предполага, че новата реторика не действа особено на руснаците, пише "Файненшъл таймс"

 

Когато реши да анексира Крим през 2014 г., Путин дори не информира собствения си Съвет за сигурност, припомня един от служителите, близки до президента по това време.

 

Съветници са се опитали да го разубедят да изпрати войски в Крим, казва източникът, но Путин буквално каза: "Това е исторически момент. Ако не сте съгласни с това, можете да напуснете."

 

Много от обкръжението му припомнят, че слабата реакция на Запада, уплашен от по-нататъшна ескалация и прекъсване на икономическите отношения с Русия, най-накрая е уверила Путин, че решението му за Крим е правилно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3079 |23.02.2023 Столтенберг: Не можем да си позволим Путин да победи . 19| 5969 |23.02.2023 Ядрените ракети на Русия - митове и реалност. Измама ли са заплахите на Путин? . 11| 2998 |23.02.2023 Путин заяви, че Русия ще продължи да развива ядрената си триада . 7| 3549 |22.02.2023 Ядрени куфарчета за ”Мъртва ръка” имат Путин, Шойгу и Герасимов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads