Реклама / Ads
0| 3144 |09.12.2022 НОВИНИ

Китай предупреди Белгия, че си играе с огъня по въпроса с Тайван

.
Китай оказва натиск върху белгийския парламент да промени предложената резолюция относно "нарастващата заплаха към Тайван", която Пекин предупреждава, че ще повлияе на отношенията с Брюксел.
 

Това се посочва в писмо, видяно от брюкселското издание "Politico". 


В писмото китайският посланик в Белгия Цао Чжунминг подчертава колко "чувствителен е тайванският въпрос“ и предупреждава Белгия да не "подкрепя по никакъв начин сепаратистките сили за независимост на Тайван". 


Според позицията на дипломатическото представителство на Пекин "всеки акт, който одобрява независимостта на Тайан ще навреди сериозно на мира и стабилността в Тайванския пролив". По думите му "играта с огъня по въпроса с Тайван ще навреди на отношенията между всички замесени страни". 


Резолюцията, която беше представена от председателя на комисията по външни работи Елс Ван Хуф, настоява за деескалация и осъжда това, което нарича "китайска агресия срещу Тайван". Документът призовава Китайската народна република да се въздържа от всякакви мерки, които допълнително дестабилизират региона. 


Пред "Politico" Ван Хуф посочва, че резолюцията не признава и не призовава за независимост на Тайван, а напротив - документът подчертава, че настоящата ситуация не трябва да бъде засягана едностранно нито от Китай, нито от Тайван.


Белгия предизвика гнева на Пекин по-рано тази година, когато министърът на външните работи Хаджа Лахбиб даде интервю с критики за намесата на Китай в европейските пристанища. 


Китайското правителство поиска Лахбиб да „оттегли“ забележките си.


В последното писмо от Пекин китайският посланик също критикува неотдавнашното посещение на Ван Хуф в Тайван и го определи като "вреден акт, нарушаващ политиката за Единен Китай". 


Предстои резолюцията да бъде обсъдена в белгийската парламентарна комисия по външните работи следващата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2756 |07.12.2022 Китай ограничава част от мерките срещу Ковид-19 . 1| 3035 |06.12.2022 Китайският президент ще посети официално Саудитска Арабия . 0| 3130 |30.11.2022 Патрул на руски и китайски военни самолети над Японско и Източнокитайско море . 3| 3370 |29.11.2022 Кристалина Георгиева погна Китай за ”нулевия ковид”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads