Реклама / Ads
4| 3450 |19.11.2021 НОВИНИ

Китайска тенисистка изчезна безследно, след като обвини управляващ в сексуален тормоз

.
Шуай Пън
Годината е 2021 г. Мястото - Китай. Главни герои - държавен служител на комунистическата партия в азиатската държава и една тенисистка, за която никой не чува и дума вече няколко седмици. Изчезването на Шуай Пън е случай, който разтърси световния женски тенис и отново насочи погледите към авторитарното управление на най-голямата икономика в света.
 

В нощта на 2-ри ноември на платформата Weibo Шуай Пън публикува дълъг пост, в който разказва как е станала жертва на сексуален тормоз от страна на бившия вицепремиер на Китай в периода 2013-2018 г. Джан Гаоли преди двамата да започнат любовна афера. Гаоли е част от Политическото бюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия.

 

Два дни по-късно Weibo сваля публикацията и всичко потъва в тишина. Изчезва и профила на тенисистката в социалната мрежа, а всякакво съдържание, свързано с историята за насилие, която е споделяна и коментирана от потребителите, се оказва неоткриваемо. Темата е неоткриваема и на други платформи, включително търсачката Baidu, уебсайта за въпроси и отговори Zhihu и сайта за социални мрежи Douban. В същото време всички останали онлайн платформи извън Китай кипят. 

 

Откакто разказва за случилото се Шуай Пън изчезва безследно. От нея не се чува и дума. Без коментар е и Гаоли. Министерството на външните работи в Китай също отклонява въпроси по темата от страна на журналисти. 

 

Пратен е единствено имейл от тенисистката, в който Пън твърди, че нищо от написаното не отговаря на истината, но мнозина се съмняват в автентичността на електронното писмо. Такава е позицията на председателят на Световната асоциация на женския тенис, както и на представители на “Амнести интернешънъл”. 

 

Пън обаче не се е появявала на публично място вече няколко седмици. За нейната безопасност свидетелстват единствено репортажи в правителствената телевизия, но не изглеждат автентични. Нито една друга медия в азиатската държава не е публикувала подобни свидетелства. 

 

Шуай Пън е 35-годишна легенда в тениса. Бивш номер 1 в света в играта по двойки, печели две титли от Големия шлем на Уимбълдън през 2013 г. Печели и Откритото първенство на Франция през 2014 г. Тя също така постигна високо в кариерата си класиране на сингъл от 14 през 2011 г. и достигна до полуфиналите на US Open на сингъл през 2014 г.

 

Все повече политици и спортисти изразяват притеснения и повдигат въпроси около изчезването на Пън. Всичко това се случва и на фона на нарастващия дипломатически натиск върху Пекин заради Зимните олимпийски игри. Изчезването на китайската тенисистка се оказва и трън в петата за Международния олимпийски комитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9240 |13.11.2021 Изчезналата Евгения е била удушена . 1| 3614 |12.09.2021 Откриха тялото на изчезналото момиче в морето край Китен . 3| 3429 |08.08.2021 Все още няма следи от изчезналия в Черно море моряк . 1| 3810 |07.08.2021 Моряк изчезна във водите край Емине

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads