Реклама / Ads
10| 5784 |04.06.2013 НОВИНИ

Клисарова: За майчиния език няма да има нов регламент

.
Анелия Клисарова
От 1994 г. няма нови учебници по майчин език. Най-много ученици в България избирали да изучават турски, иврит, и арменски.
 

Не знам кой и по каква причина постави въпросът със задължителния статут на майчиния език. Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено НС може да създаде задължителен статут на майчиния език, каза по БТВ министърът на образованието Анелия Клисарова.
 

Има три вида подготовка: задължителната, задължително избираема, където влиза майчиния език и свободно избираема. За да се изучава турски език, например, трябва да се съберат достатъчно брой деца, за да се създаде нова паралелка, обясни Клисарова.
 

От 1994 г. няма нови учебници по майчин език. Най-много ученици в България избирали да изучават турски, иврит, и арменски. Огромен брой обаче предпочитали Информационни технологии като ЗИП, а не майчин език. Необходимо е учебниците по майчин език да бъдат издавани чрез Министерството на образованието, за да не се допуснат учебници, в които не се знае точно какво е съдържанието и да се стигне до внос на помагала от чужбина.

Задължителна детска градина от 4-годишна възраст няма да се въвежда, защото целта е децата да имат социални контакти, а не да бъдат вкарвани в класната стая, обясни министърът.
 

Матурите отбелязвали добра тенденция за повишаване на броя на шестиците и намаляване на слабите оценки, спрямо 2012 г. Най-добри били резултатите по български език и литература и по чужд език.
 

Необходимо е в училищата да има лекари. Във Варна в големите учебни заведения имало лекари, а в малките - медицинска сестра.

В качеството си на лекар Клисарова даде идея тоталната забрана за пушене да се отмени за нощните заведения след 12 часа полунощ.
 

Министърът изрази надежда за повишаване на заплатите на учителите, но напомни, че в бюджета за тази година не са предвидени средства за това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6404 |03.06.2013 Турският език - задължително избираем в училище? . 47| 7795 |29.05.2013 А. Клисарова: Не може да забраним да се изучава турски език . 26| 5409 |29.05.2013 Местан: Какво престъпно има в учебника по майчин език? . 33| 5236 |22.05.2013 Политолог: Борисов трябва да си смени езика, ако иска да остане в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads