Реклама / Ads
9| 3213 |06.02.2023 НОВИНИ

Ключова рокада: Сменят военния министър на Украйна

.
Олексий Резников
Украйна е готова да смени министъра на отбраната Олексий Резников с шефа на своята военна шпионска агенция. Това съобщи Дейвид Арахамия, високопоставен депутат и шеф на парламентарния блок Слуга на народа. Това е ключова рокада на фона на заплахите за нова офанзива от руска страна.
 

Резников ще бъде преместен на друга министерска длъжност и ще бъде заменен от Кирило Буданов, ръководител на агенцията за военно разузнаване. По думите на Арахамия той ще поеме поста на министър на стратегическите индустрии. Според него "силовите" агенции на Украйна - като министерството на отбраната - не трябва да се ръководят от политици по време на война, а от хора с опит в отбраната или сигурността.


Смяната на Резников ще бъде най-важната промяна в правителството до този момент. Тя идва на фона на множеството оставки и уволнения след корупционния скандал в края на миналия месец и обещанието на Зеленски Украйна да отговори на западните стандарти за борба с корупцията.


Самият Резников коментира пред украинската онлайн медия Факти ICTV, че новото министерство е новина за него. 


"Ако внезапно получа такова предложение от президента на Украйна или министър-председателя, бих го отказал, защото нямам експертиза“, каза Резников.


Няма коментар от Зеленски. Съветникът му Михайло Подоляк заяви само, че Резников е бил "изключително ефективен по отношение на комуникацията с партньорите на Украйна" и са помогнали значително при военните доставки. 


"Преговорите не са просто математически формули, но и лични отношения. И доверие. За съжаление, днес губим известна степен на доверие в нас“, каза Подоляк.


Министерството на Резников се оказа замесено в корупционен скандал заради договор за храна за армията, който предвиждаше плащането на силно завишени цени. Това предизвика обществен отзвук. Един от неговите заместник-министри беше уволнен, а двама други висши служители също напуснаха постовете си. Скандалът накара Зеленски да предприеме голяма промяна, която доведе до напускането на редица областни управители, заместник-министри и други служители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3321 |30.01.2023 Ген. Запрянов: Войната ще навлезе в ключовата си фаза през пролетта . 1| 3002 |19.01.2023 Според експерти изкуственият интелект ще има все по-ключова роля в бъдеще . 12| 3679 |14.01.2023 Нов ракетен ад в Украйна, засегната е ключова инфраструктура . 35| 3464 |11.01.2023 Нова рокада: Шойгу назначи Герасимов на мястото на Суровикин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads