Реклама / Ads
4| 2868 |07.03.2023 НОВИНИ

КНСБ пита къде е КЗК при борбата със спекулата

.
Комисията за защита на конкуренцията е тази, която трябва да следи и да налага санкции за нелоялни търговски практики на пазара, заяви в ефира на NOVA News президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 

Синдикалистът изтъкна, че именно КЗК е тази, която може да провери и докаже дали има спекула с цените и непазарно поведение. Това обаче според него не се случва. 

 

“Имаме подозрения и съмнения, които идват и от производителите”, посочи Димитров.

Синдикалистът изтъкна, че може да се вземат мерки за регулиране на високите цени - да има нето цена и да няма доплащания, надплащания в търговските договори, които са търговска тайна. 

 

“Другото предложение е уеднаквяване на режима на доставка и заплащане. Когато някой вдигне цената, тя да се отрази и на производителя – парите не стигат по цялата верига, запушва се целия оборот. Ще спра до тук, не синдикатите трябва да дават предложенията”, каза Пламен Димитров.

 

КЗК нееднократно е попадала в общественото полезрение. Комисията е с председател Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. На практика със законови промени, приети при управлението на Борисов, председателката на КЗК се бетонира на поста си, след като мандатът бе увеличен от 5 на 7 години. Тогава стана възможно и след дългия мандат членовете му да могат да се преизбират веднага за още 7 г. 

 

Съставът на КЗК трябваше да действа до 2021 г., но промените направиха възможно той да бъде удължен с още 2 години. 

 

През месец май миналата година бе предложено Законът за защита на конкуренцията да бъде ремонтиран и мандатът на членовете да бъде върнат на 5 години. Решението бе прието от парламента със 141 гласа "за", 67 "против" и 1 "въздържал се". В подкрепа на законопроекта гласуваха от управляващата коалиция и "Възраждане", а от ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха срещу измененията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3012 |07.03.2023 Случаят "Семерджиев": Над 40 разпитани свидетели и в очаквания на присъда съвсем скоро . 10| 3092 |06.03.2023 Гешев се зачуди къде е изчезналата ⅓ от асфалта по пътищата . 13| 5046 |05.03.2023 Стефан Цанев: Някъде сме в предверието на Европа и подсмърчаме . 5| 3436 |02.03.2023 Български капитали изтичат в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads