Реклама / Ads
0| 4146 |02.09.2016 НОВИНИ

КНСБ: Работниците няма да седят мирни ако са ощетени

.
Пламен Димитров
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че ако бизнесът продължава да отказва преговори по минималните осигурителни прагове, това налива вода в мелницата на административния подход и накрая правителството ще определи някакви минимални осигурителни доходи. “Ако това се случи, то ще удари интересите на работниците и те няма да стоят мирни“, каза Димитров пред БНР, прогнозирайки вълнения и напрежение.
 
Димитров посочи още, че договарянето има вече 13-14 годишна история и е доказало, че подпомага изсветляването на икономиката и борбата с нелоялните практики.

Между бизнеса и профсъюзите зрее напрежение по въпроса след като четирите национално представителни работодателски организации настояха договарянето на минималните прагове да отпадне и обявиха, че няма да участват в договарянето им за следващата година.

Димитров изрази надежда, че ще бъде проявен разум и работодателите ще седнат на масата на преговорите. Според него синдикатите не са единствените, които имат интерес от това договаряне.

“Големият, светлият български бизнес ще бъде поставен в некоректна и неконкурентна среда, а цялата система на осигуряването ще загуби доходи. Няма печеливш в тази ситуация“, заяви Димитров.

Синдикатите предлагат между 5 и 20 процента увеличение на праговете за отделните категории персонал в различни икономически дейности.

Според работодателите, тъкмо компаниите в светлия сектор на икономиката много отдавна са предложили отпадането на тези прагове. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви пред БНР, че предложението да отпаднат минималните осигурителни доходи се прави по няколко причини, сред които липсата на подобни европейски практики.

Велев нарече минималните прагове “административна патерица, която няма нищо общо с пазара“.

“Вторият голям мит е, че ако тези доходи не подпират отдолу минималната работна заплата, тя няма да расте - тъкмо обратното - тя може да расте с адекватни и по-високи темпове“, посочи той.

Минималният осигурителен доход много отдавна увеличава сивия сектор – това твърдят в анкетите около една трета от работодателите, което е проблем, каза още Велев и допълни, че сивият сектор се увеличава поради грубата административна намеса на държавата.

Ако ще се плашим с протести, и ние можем да организираме съответните протести, заяви Велев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4103 |01.09.2016 Паника след Брекзит: Няма кой да бере ягодите на Острова . 0| 4101 |01.09.2016 Турският министър за ЕС: Няма да прилагаме споразумението без безвизов режим . 0| 4398 |31.08.2016 Тереза Мей: Няма да правим опит да останем в ЕС . 3| 5871 |31.08.2016 Ген. Радев: Г-жа Нинова не я познавах, няма да сватосвам БСП и АБВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads