Реклама / Ads
0| 2874 |21.07.2022 НОВИНИ

Коалицията в Италия прекърши крилете на Марио Драги

.
Марио Драги е изправен пред края на премиерския си мандат, след като не успя да спечели достатъчно подкрепа от десните партии в своята коалиция, за да продължи да ръководи правителството на Италия.
 

В своя реч вчера Драги посочи, че е готов да остане на поста си и да оттегли подадената от него оставка, ако враждуващите му коалиционни партньори могат да му гарантират "искрена и конкретна подкрепа“, за да продължи да работи.


Драги спечели вот на доверие в парламента снощи, но това се случи без подкрепата на ключови партии в администрацията, споделяща властта.


При сегашното състояние на нещата Драги изглежда няма друг изход, освен да слезе от премиерския пост. Той трябва да говори в долната камара на италианския парламент в четвъртък, преди да се отправи към президента на Италия Серджо Матарела.


Страната е на прага на предсрочни избори, които ще потопят страната в месеци на катаклизми. Очаква се десните партии в Италия да спечелят това състезание, което вероятно ще се проведе през есента. Оставката на италианския премиер, бивш президент на Европейската централна банка, би лишила ЕС от един от най-опитните му лидери в критичен момент, когато инфлацията расте и войната бушува на прага на блока. 


Гласуването в сряда отбеляза кулминацията на криза, която назряваше от месеци, докато напрежението се натрупваше между все по-капризните коалиционни партньори на Италия преди изборите, насрочени за следващата година.


След среща между Силвио Берлускони, лидер на дясноцентристката "Forza Italia", и Матео Салвини, лидер на твърдо дясната "Лига", във вилата на Берлускони в Рим в сряда, двете десни партии изложиха свои условия за подкрепа Драги.


Те се съгласиха да го подкрепят само ако новото правителство изключи Движението "Пет звезди" – нещо, което Драги каза преди, че няма да приеме. Те също поискаха отстраняването на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и министъра на вътрешните работи Лусиана Ламоргезе, които Лигата вижда като слаби в справянето с пандемията и имиграцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3091 |20.07.2022 БСП в опит да върне ИТН в коалицията . 0| 4091 |18.07.2022 Ганев: ИТН се оказаха губещите при изтеглянето от коалицията . 0| 2903 |15.07.2022 Италия в политическа криза: Драги хвърли оставка, но Матарела не я пре. Задават ли се избори? . 0| 7861 |13.07.2022 Методи Андреев: Големият проблем в коалицията са ИТН. Хазартно е да вярваш, че хората около Слави са други

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads