Реклама / Ads
0| 2910 |15.07.2022 НОВИНИ

Италия в политическа криза: Драги хвърли оставка, но Матарела не я пре. Задават ли се избори?

.
Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, след като популисткият коалиционен партньор "Пет звезди" оттегли подкрепата си при вот на доверие. Бившият шеф на Европейската централна банка ръководи правителство на единството от февруари 2021 г. Президентът обаче отказа да приеме оставката му и призова Драги да се обърне към парламента и да представи ясна картина за политическата ситуация. Ефектът от намесата на президента Матарела не е съвсем ясен.
 

Очаква се Драги да отиде в парламента следващата сряда - и с достатъчна подкрепа може да остане на поста.


Всичко се случи след горещ и драматичен политически ден в Италия, след като лидерът на "Пет звезди" Джузепе Конте отказа да подкрепи правителствения пакет от икономическа помощ от 23 милиарда евро за семейства и бизнеси, твърдейки, че Драги не прави достатъчно, за да се справи с разходите от бушуващата криза.


Въпреки че правителството спечели удобно гласуването в Сената в четвъртък с помощта на други партии, човекът, наречен "Супер Марио", предупреди многократно, че без подкрепата на "Пет звезди" правителството не може да продължи.


Изборите вече трябваше да се проведат в началото на 2023 г. и ако правителството се разпадне, гласуването вероятно ще се проведе тази есен. Няколко десни партии са запалени от тази идея, но период на политическа несигурност ще застраши усилията на Италия да се справи с задаващата се енергийна криза и да приеме бюджета за следващата година, за да осигури финансиране от ЕС.


Точно до гласуването в Сената бяха направени опити за разрешаване на коалиционната криза. Фондовият пазар в Милано се срина с 3,4%, след като нервността се разпространи сред инвеститорите в третата по големина икономика в еврозоната. Първоначално "Пет звезди" беше най-голямата партия в коалицията, но видя поредица от дезертьори и падаща подкрепа. 


Бившият лидер на партията Луиджи ди Майо я обвини в циничен план да свали правителството на Драги, за да съживи собствената си подкрепа, като същевременно повлече Италия към икономически и социален колапс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2931 |14.07.2022 Милен Керемедчиев: Политическата буря в РСМ ще продължи . 0| 3244 |13.07.2022 Какво става в Шри Ланка: Политическа криза и бунтове /обновена/ . 0| 3695 |12.07.2022 Дясната ръка на Радев проф. Маринов: Президентът не е политическа акушерка, няма да търси експертен кабинет . 0| 3725 |09.07.2022 Волейболното чудо Александър Николов стана играч на шампиона на Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads