Реклама / Ads
0| 3248 |13.07.2022 НОВИНИ

Какво става в Шри Ланка: Политическа криза и бунтове /обновена/

.
Източник: Twitter
Тежка икономическа криза доведе до вълна от протести в Шри Ланка. На фона на бунтовете и обвиненията към президента Готабая Раджапакса, семейството и правителството му, държавният глава избяга то страната на военен самолет. Междувременно протестиращите успяха да нахлуят в сградата на парламента. Спряно е излъчването на държавната телевизия.
 

Бягството с военен самолет бе потвърдено от ВВС на Шри Ланка. 73-годишният Готабая Раджапакса е отлетял за Малдивите заедно със съпругата си и още двама служители по сигурността. Източник каза на BBC, че г-н Раджапакса няма да остане на Малдивите и възнамерява да пътува до трета страна. Брат му, бившият министър на финансите Базил Раджапакса, също е напуснал Шри Ланка и се твърди, че се насочва към САЩ.

 

В негово отсъствие той назначи министър-председателя Ранил Викремесингхе за изпълняващ длъжността президент.

 

Напускането на Раджапакса е голяма победа за протестиращите и слага край на семейна династия, която доминираше политиката на Шри Ланка през последните две десетилетия. Президентът се укриваше, след като тълпи щурмуваха резиденцията му в събота, и обеща да подаде оставка в сряда, 13 юли.

 

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе обяви извънредно положение в цялата страна и в столицата Коломбо бе наложен полицейски час. Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне група протестиращи, които вървяха близо до кабинета на премиера и към парламента.

 

Шри Ланка преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия насам. От месеци жителите се прекъсвания на тока и недостиг на основни неща като гориво, храна и лекарства. Смята се, че лидерът, който се ползва с имунитет срещу съдебно преследване, докато е президент, е искал да избяга в чужбина, преди да се оттегли, за да избегне възможността да бъде арестуван от нова администрация.

 

Напускането на Раджапакса заплашва Шри Ланка от потенциален политически вакуум. Страната се нуждае от работещо правителство, което да започне да вади държавата от финансовата разруха. Политици от други партии говорят за формиране на ново правителство на единството, но все още няма признаци, че са близо до споразумение. Също така не е ясно дали обществото ще го приеме. 

 

Междувременно протестиращите успяха да нахлуят в сградата на парламента. На територията на парламента са хиляди протестиращи, които се катерят по всичко и всичко, до което могат да се докопат, според Теса Уонг от BBC, която е на мястото. Националният телевизионен канал на Шри Ланка Rupavihini спря предаването си.

Властите казват, че инженерите са затворили канала, когато тълпи от протестиращи са влезли в офиса на държавната телевизия.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3494 |12.07.2022 Проф. Александрова: Ковид остава при нас и трябва да сме готови да живеем с него . 0| 3344 |10.07.2022 Мая Манолова: Промяната ще си замине за Канада, но ние оставаме тук . 0| 3170 |09.07.2022 Шри Ланка: Протестиращи щурмуват резиденцията на президента . 0| 2940 |08.07.2022 От ГЕРБ утре ще кажат какво ще правят при третия мандат за правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads