Реклама / Ads
0| 3391 |10.04.2022 НОВИНИ

Коалицията обсъжда оттеглянето на двете кандидатури за шеф на БНБ и изгонването на Митрофанова

.
Източник: БГНЕС
Лидерите на четирите управленски формации се събират на Коалиционен съвет днес. Очаква се основна тема да е ситуацията около избора на гуверньор на Българската народна банка.
 

Управляващата коалиция ще обсъди предложението за оттеглянето на двете кандидатури за управител на БНБ.

 

През изминалата седмица изборът на гуверньор предизвика напрежение между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ и от двете формации си размениха взаимни обвинения в натиск и в непристойни реплики.

 

Ситуацията ескалира в петък, когато кандидатът на ИТН Любомир Каримански  съобщи, че е получил заплахи да се откаже от състезанието с конкурента си Андрей Гюров от ПП, а вчера зам.-председателят на НС Ива Митева съобщи, че му е било предлагано да стане представител в Световната банка срещу оттегляне.

 

Предложението за оттегляне на двамата кандидати бе направено първо от „Демократична България“, а след това бе потвърдено от БСП.

 

На този етап, според лидера на социалистите Корнелия Нинова, премиерът Кирил Петков е изразил готовност да оттегли номинацията си за Андрей Гюров, но от „Има такъв народ“ не са склонни да отстъпят за Каримански. Но и двете спорещи формации в изявленията си досега твърдят, че това не може да е повод за разпадане на коалицията.

 

Сред другите теми са позицията на България по ветото за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, предоставянето на военна помощ за Украйна и готвената актуализация на държавния бюджет.

 

Напрежението по оста София-Скопие тлее отдавна. През изминалата седмица лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов хвърли нова съчка в огъня, обвинявайки министър-председателя Кирил Петков „в опит да заобиколи коалиционното споразумение що се отнася до позицията на страната ни за Северна Македония и без никакви условия да отхвърли българското вето за членство на съседката ни в Европейския съюз“. Коалицията уж демонстрира единна позиция, но от ИТН се чуха остри критики за „тайни договорки“, благодарение на които България щяла да пусне РСМ в ЕС.

 

Очаква се да бъде поставен въпросът за отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофанова, за което настояват отново от „Демократична България“.

 

„До края на деня кабинетът ще реши дали да обяви руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата“, съобщи на брифинг в сряда вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Думите му дойдоха след предложение на депутатите от „Демократична България“, които отправиха упреци към поведението на Митрофанова. По-късно става ясно, че темата не е обсъждана от коалицията и засега Митрофанова остава у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4043 |09.04.2022 Свиленски: БСП ще напусне коалицията, ако един калашник или патрон замине за Украйна . 0| 3610 |09.04.2022 Балабанов: Темата за БНБ няма да взриви коалицията, но в парламента се случват странни неща . 0| 4110 |08.04.2022 Тошко Йорданов: Блокирана е работата на Регионалното министерство, позорна игра от партньорите в коалицията . 0| 4246 |08.04.2022 Тихомир Безлов: Имаше разклащане на коалицията, но може да се задържи дълго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads