Реклама / Ads
37| 4332 |10.12.2021 НОВИНИ

Коалиционното споразумение е факт

.
Източник: БНР
След брожения в левицата, дни на преговори по политики и трудни компромиси коалиционното споразумение между “Продължаваме промяната”, БСП, “Демократична България” и “Има такъв народ” вече е факт. Лидерите и на четирите формации са положили подпис под документа, съобщиха от ПП, а утре мандатът за съставяне на правителство ще бъде връчен от президента и върнат изпълнен още в същия ден.
 

"Това, което виждате пред вас, е поне за пръв път в модерната история на България такъв детайлен документ по всичките възможни политики, по които имахме и групите, и експертите, които дискутирахме, всичко влезе в този документ. Той е 140 страници. И реално ще даде възможността тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време, защото не са общи приказки и има детайлни политики, има детайлни очаквания и всеки един министър на това правителство ще трябва да се справя с тези задачи", каза Кирил Петков.

 

Утре от 13 ч. в сградата на Народното събрание ще бъдат представени структурата и състава на Министерския съвет, предложен от Продължаваме Промяната.

 

Подписи под споразумението вече има и е ред за имената в новата власт. Те все още не са обявени официално, но е сигурно, че кандидатът за премиер е Кирил Петков. Той ще разчита на петима свои заместници. С ресор „Еврофондове и финанси” на „Дондуков“ 1 ще влезе Асен Василев от „Продължаваме промяната“. За ефективното управление ще отговаря Калина Константинова, отново от партията мандатоносител.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова влиза в изпълнителната власт и като министър с ресор „Икономика и индустрия”.  На вицепремиерски стол се очаква да седне и Борислав Сандов от „Демократична България“, той ще е и министър на околната среда и водите. „Има такъв народ“ изпращат във властта Гроздан Караджов. Той поема и поста на регионален министър.

 

Трима представители на служебната власт се очаква да запазят кабинетите си. Премиерът Стефан Янев ще поеме Министерство на отбраната. Бойко Рашков остава начело на силовото министерство, а за образованието ще продължи да отговаря Николай Денков. И тримата ще са от квотата на „Продължаваме промяната“.

 

От партията изпращат в Министерския съвет още Даниел Лорер с ресор „Иновации и растеж”, Николай Събев като министър на транспорта и съобщенията и Тодор Мечкарски, който да отговаря за културата. Последно със здравната криза се очаква да се бори проф. Асена Сербезова, която е председател на Фармацевтичния съюз.

 

 БСП получава четири кабинета в следващата власт. Oсвен вицепремиерския пост те изпращат Христо Проданов като министър на туризма, Георги Гьоков ще отговаря за социалната политика и Иван Иванов за земеделието.

 

Четири са местата и за „Има такъв народ“ – енергиен министър Александър Николов, Радостин Василев за министър на спорта. До последно ще се запази интригата около името на новия министър на външните работи. Като спряганите имена са две -  Димитър Гърдев или Теодора Генчовска. 

 

Освен вицепремиер от „Демократична България“ ще изпратят в правителството Надежда Йорданова, като правосъден министър и Божидар Божанов, който ще отговаря за новия ресор – „Електронно управление“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2946 |10.12.2021 ДБ също подписа коалиционното споразумение . 21| 4316 |10.12.2021 Нинова: НС на БСП одобри единодушно коалиционното споразумение и кандидатите за министри . 10| 3598 |10.12.2021 Нова дата: В събота подписват споразумение, в понеделник - гласуват кабинет? . 4| 2959 |10.12.2021 Кирил Петков: Надяваме се, че днес ще бъде подписано коалиционното споразумение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads