Реклама / Ads
6| 10076 |15.08.2017 НОВИНИ

Тези поръчки на ГЕРБ плачат за разследване. Кога?

.
ГЕРБ внесе сигнал до прокуратурата за „Цанков камък“, за това че 41 млн. евро са дадени за ремонт на пътя Девин-Михалково, без да бъде проведена обществена поръчка.
 

Право на управляващата партия е да го направи, като насочи негативите от това действие срещу бившата тройна коалиция и най-вече основните им опозиционери от БСП. Ако има доказана вина, то отговорните трябва да понесат цялата строгост на закона.

 

Не забравяме ли обаче нещо тук? Само преди няколко месеца служебният кабинет на Огнян Герджиков направи одит на обществените поръчки, проведени от правителството на Бойко Борисов и нарушенията в него бяха многобройни.

 

В 45 от 82 обществени поръчки в министерството на отбраната бяха открити такива. Многобройни бяха нарушенията и в Агенция „Пътна инфраструктура“. Най-големите такива бяха посочени в перлите в короната на управлението на ГЕРБ – магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

 

В АПИ имаше нарушения при избора на фирма за поддръжка на участък от АМ „Хемус”, осветлението на тунели „Витиня”, „Топли дол” и „Правешки хан”. Нередности има и при поддръжката на АМ „Тракия” и осветлението на „ Траянови врата”.

 

Може би тук е моментът да припомним и за „Пътя на любовта“, на магистрала Марица. Става въпрос за отсечка на стойност 50 млн. лв. от магистралата до село „Златна ливада“, която първоначално не влизала в проекта, но все пак била построена. Според строителите – заради любовна тръпка между шефа на АПИ Лазар Лазаров и кметицата на селото тогава Ирина Панева.

 

Редно е да отбележим и какво се случи в конкурса с отдаването на строителството на една от последните отсечки по магистрала „Хемус“. Тогава близкият до Делян Пеевски и Бойко Борисов консорциум ХВП Ябланица“ ДЗЗД спечели обществената поръчка, но как? Обединението между „Хидрострой”, „Водстрой 98” и „Пътстрой Бургас“ ЕООД получи възможността да строи 10-те км. от магистралата за 54 990 000 лв. без ДДС, но едва след като АПИ отстрани всички останали кандидати.

 

ДЗЗД "Хемус ВЕРДЕ", Консорциум "АМ Хемус Страбаг ГБС 2016 ДЗЗД, "ПСТ ГРУП" ЕАД, Обединение "Геопът - Хемус", "ИСА 2000" ЕООД, Обединение "АМ "Хемус" 1 - 2016" ДЗЗД, "ХВП Ябланица" ДЗЗД, "Трейсгруп Холд" АД, АКТОР АЕР, ДЗЗД "Строители АМ "Хемус" подават ценови оферти, но класирането на АПИ изглежда по следния начин:

 

Първо място: „ХВП Ябланица“ ДЗЗД

 

Второ място: Консорциум "АМ Хемус Страбаг ГБС 2016 ДЗЗД

 

Да погледнем и мотивите, с които АПИ не допуска до участие по-изгодна оферта. Според шефа на пътната агенция доказателствата и обосновката за изпълнението на офертата са „недоказани и необосновани”.

 

„В резултат на анализа на обосновката е безспорно, че същата по никакъв начин не може да бъде класифицирана като подробна”, се твърди още в становището на АПИ.

 

Явно тези определения не важат за офертата, подадена от „Хидрострой”, „Водстрой 98” и „Пътстрой Бургас“ ЕООД.

 

Сред последните нашумели обществени поръчки, свързани с ГЕРБ, са и тези за НДК и европредседателството ни. Вече бе обявено, че ще започнат проверки на поръчки за цялостния ремонт на сградата на НДК за около 21 млн. лева, като в сумата влиза и допълнителното финансиране от 5 млн. лв, и поръчката за доставка на конгресно-конферентна техника за 301 хил. лв. Държавната агенция проверява плащанията по поръчките, сключените договори и основанията за промяната им.

 

Едва ли изброените по-горе обществени поръчки и нарушения по тях са по-малко интересни на прокуратурата от строежа на "Цанков камък". Желанието за разследваненто им обаче странно липсва.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4382 |14.08.2017 ГЕРБ даде ”Цанков камък” на прокуратурата . 9| 4701 |11.08.2017 ГЕРБ ще сезира главния прокурор за мегакорупция на „Цанков камък“ . 1| 4015 |09.08.2017 Ивелина Василева за ветото на президента: Мотивите му повтарят тези на БСП . 5| 7205 |04.08.2017 Само във Фрог: Столични училища „посадили“ дървета повече от тези в Борисовата, прокуратурата ги нищи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads