Реклама / Ads
6| 5487 |03.01.2024 НОВИНИ

Кой е Джевдет Чакъров, когото Доган предлага за съпредседател на ДПС?

.
Джевдет Чакъров Източник: БГНЕС
Ахмед Доган предложи нова формула за бъдещото развитие на ДПС – съпредседателство на Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров. Джевдет Ибрям Чакъров е български лекар и политик от Движение за права и свободи (ДПС), депутат в 39-ото, 40-ото, 41-ото и 42-ото Народно събрание и министър на околната среда и водите в правителството на Сергей Станишев.
 

Джевдет Чакъров става член на ДПС още при създаването на партията. През 1996 година Чакъров е избран за член на Централното оперативно бюро – колективния ръководен орган на ДПС, какъвто е след неколкократно преизбиране.

 

От май 2005 г. до 2019 г. е вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал, като е избиран на тези постове девет мандата последователно без прекъсване.





Роден на 8 август 1960 г. в град Асеновград, област Пловдив, България. През 1986 г. завършва медицина в Пловдивския Медицински университет и до 1988 г. работи като хирург в болницата в гр. Лъки. След напускане работа там завърша обща хирургия и до 2001 г. е главен асистент в тази област в Медицинския университет. През 2001 г. получава степен по „здравен мениджмънт“. Владее английски и руски език, пише "Дарик" радио.

 
Професионална кариера


Автор е на научни изследвания и публикации в сферата на хирургията, микробиологията, социалната медицина и здравния мениджмънт.


Д-р Чакъров продължава да извършва операции в Университетската болница „Свети Георги“ към Медицинския университет в Пловдив.

 

Чакъров е работил в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив като главен асистент, преди да влезе в политиката. Има 20 г. стаж като хирург, оперира бял дроб, дебело черво, жлъчка, панкреас.

 

Политическа кариера


През 1996 г. е предложен за член на Централното Оперативно бюро на ДПС, през 2001 г. за член, а през 2005 г. за вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал. Между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. изпълнява длъжността министър на околната среда и водите в кабинета на Сергей Станишев.





След този пост, е член на Комисията по околната среда и водите и в същото врем заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

 

Джевдет Чакъров става член на ДПС още при създаването на партията. През 1996 година Чакъров е избран за член на Централното оперативно бюро – колективния ръководен орган на ДПС, какъвто е след неколкократно преизбиране. През юни 2001 г. е избран за народен представител от Движение за права и свободи от 8-и многомандатен избирателен район Добрич в 39-ото Народно събрание и оттогава е избиран за депутат в четири последователни народни събрания.

 

През първия си мандат като депутат в 39-ото Народно събрание Джевдет Чакъров е номиниран от ДПС и е избран за председател на парламентарната комисия по околна среда и води (2001 – 2005). През тези години България води преговори за членство в Европейския съюз.

 

От 16 август 2005 г. до 29 юли 2009 година е министър на околната среда и водите в коалиционното правителство на Сергей Станишев.

 

По време на мандата на Чакъров МОСВ подготвя и предложенията за екологични зони, които да се включат в Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“.





След парламентарните избори през 2009 година Чакъров е избран за депутат от ДПС в 41-ото Народно събрание от 2-ри многомандатен избирателен район, Бургас. Става заместник-председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондовете и член на парламентарната комисия по околна среда и води.

 

След предсрочните парламентарни избори през май 2013 година Джевдет Чакъров отново е избран за депутат в 42-ото Народно събрание от 17-и многомандатен избирателен район Пловдив окръг. Ръководител е на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заместник-председател е на парламентарната комисия по околна среда и води и член на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4297 |03.01.2024 Голяма опашка за търговски аташета на България в чужбина . 4| 4200 |03.01.2024 Борел предупреждава: Близкият изток може да завърши в пламъци, ако войната между Израел и Хамас не спре . 4| 4556 |03.01.2024 „Сухият януари“: Нова традиция набира все повече популярност сред младите хора . 32| 12030 |03.01.2024 Манол Глишев: Трите феи-кръстници на традиционното семейство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads