Реклама / Ads
0| 4514 |10.06.2024 АКТУАЛНО

Кой спечели, кой загуби и кой се провали на изборите в ЕС?

.
Активисти на Националния сбор по време на предизборната вечер на партията в Париж на 9 юни 2024 г. Източник: EPA/BGNES
Крайната десница имаше добра нощ. Другите не толкова.
 

Едно нещо е сигурно след изборите за Европейски парламент в неделя: Не всички ще празнуват.





Докато десницата набра сила, зелените и либералите преживяха тежка нощ. Френският президент Еманюел Макрон получи такова поражение, че веднага разпусна националния парламент и свика нови избори.

 

Ето и наръчника на POLITICO за това кой ще подскача щастливо и кой днес се буди в жив кошмар.


Победители

 

Урсула фон дер Лайен

 

Председателят на Европейската комисия излезе от гласуването в неделя с възможна коалиция от социалисти, либерали и собствената ѝ дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП). Заедно тези три групи - които я подкрепяха по време на настоящия ѝ мандат - се очаква да разполагат с около 407 гласа в залата.

 

Въпреки че тя се нуждае само от 361 гласа в парламента, за да си осигури втори мандат, възможността за отклонения означава, че победата ѝ все още не е сигурна. Тя ще се нуждае и от подкрепата на националните лидери на Европейския съюз в Европейския съвет.





Все пак ЕНП е в състояние да я прокара. Манфред Вебер, лидерът на ЕНП, призова германския канцлер Олаф Шолц и френския Макрон да подкрепят Фон дер Лайен за още пет години. ЕНП спечели в Германия, Испания, Полша, България, Словения, Люксембург, Кипър, Латвия, Естония, Финландия, Хърватия и Гърция. Те взеха и шест места в Нидерландия, надминавайки очакванията.

 

Джорджа Мелони

 

Лидерът на италианската десница спечели изборите в Италия, изпреварвайки значително съперниците си. Това я прави, заедно с полския Доналд Туск, един от малкото лидери на голяма страна от ЕС, които се връщат у дома с победа. Изглежда, че тя е подобрила своя дял от гласовете в сравнение с изборите през 2022 г.

 

Крайната десница

 

Победата на крайнодесния Национален сбор на Марин льо Пен беше голямата новина на вечерта, след като силното му представяне накара Макрон да разпусне парламента и да свика нови избори. Крайнодесните партии заеха първо място и в Австрия, изравниха се за първото място в Нидерландия и заеха второ място в Германия и Румъния. Френската партия „Реконкиста“ на Ерик Земур също влезе в парламента.

 

Социалисти

 

Е, донякъде. Макар и да не блестяха особено, левоцентристките партии в Европа се задържаха начело, заемайки второ място в големи страни като Испания и Италия и трето място във Франция, където Рафаел Глуксман изглежда възкреси левия център. Не споменавайте обаче Германия, където социалистите на Шолц се класираха на тъжното трето място, след крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.







Петер Мадяр

 

Съюзник, превърнал се в съперник на унгарския министър-председател Виктор Орбан, Мадяр стана безспорното лице на унгарската опозиция, като спечели около 30 % от гласовете, след като хвърли шапката си на ринга по-рано тази година.

 

Роберта Мецола

 

Малтийският председател на Европейския парламент получи допълнително място за своята партия, след като събра над 87 000 първи предпочитания. Малтийските медии съобщиха, че тя е станала най-гласуваният кандидат за евродепутат в страната от присъединяването ѝ към ЕС.


Губещи

 

Еманюел Макрон

 

Френският президент получи удар, след като партията му остана на второ място, едва изпреварвайки социалистите, за които някога се смяташе, че са изпратени в политическото гробище. Неговият водещ кандидат Валери Хайер ще се върне в Брюксел, след като многократно бе изпреварвана от своите съюзници мъже, не на последно място от министър-председателя Габриел Атал. Според високопоставен служител от нейната партия „Ренесанс“, Атал дори ѝ е забранил да се качи на влака от Париж за Брюксел в неделя вечерта.







Олаф Шолц

 

Социалдемократите на германския канцлер бяха смазани от дясноцентристките християндемократи и крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Със само 14% от гласовете Германската социалдемократическа партия (SPD) получи най-лошия си резултат на национални избори от повече от век насам. Шолц се сблъсква с призивите на дясноцентристката партия да постъпи като Макрон и да свика предсрочни избори.

 

Зелените

 

След силното си представяне през 2019 г. Зелените получиха удар в Германия, като от 21 места се сринаха до едва 12, едва се задържаха във Франция и получиха нула в Португалия. Като цяло те загубиха около 20 места в една мрачна нощ за борците за климата. Един от водещите кандидати на партията, нидерландският евродепутат Бас Ейкхаут, заяви, че Зелените ще се стремят да играят „конструктивна“ роля в коалиционните преговори - тоест, ако Фон дер Лайен е заинтересована да разговаря с тях.

 

Виктор Орбан

 

Унгарският националистически лидер се представи по-зле от очакваното, след като се изправи пред ожесточено предизвикателство от страна на Маджар. Макар че неговата партия „Фидес“ взе 43,8% от гласовете, това беше най-лошият й резултат в историята на избори за Европейски парламент. Все пак Брюксел ще следи дали той ще вкара своите евродепутати в националистическата група на Европейските консерватори и реформисти, което ще даде още един тласък на Мелони.

 

Матео Салвини

 

Партията „Лига“ на италианския вицепремиер, която получи 34% от гласовете през 2019 г. и понастоящем председателства крайнодясната група „Идентичност и демокрация“, този път получи по-малко от 9%, което я поставя наравно с „Форца Италия“ (която се кандидатира с името на покойния Силвио Берлускони в бюлетината). Чао за тях.







Европейският парламент

 

Имаха една задача и я провалиха. Забавяне на сцената от страна на говорител на Парламента смути институцията в най-голямата ѝ вечер, когато той прочете резултати, различни от тези, които се показваха на екрана зад него. Това предизвика подигравки от страна на присъстващите журналисти, като един от тях извика в стил пантомима: „Зад теб е!“.

 

Еди Уакс, Politico. Преводът е на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11259 |10.06.2024 Сърбия заплаши Балканите с преначертаване на границите по "Сръбския свят" . 1| 4289 |07.06.2024 Бърз влак прегази двама работници на БДЖ, има жертва. Избягвайте железницата по тази линия днес . 1| 5052 |06.06.2024 “Доходоносен семеен бизнес”: Поръчки на "Топлофикация София" били изпълнявани от фирми на жената на директора . 5| 4195 |05.06.2024 Спират те и плащаш веднага: КАТ вече ще патрулира с ПОС терминали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads