Реклама / Ads
40| 10351 |27.06.2009 НОВИНИ

Коктейл ГЕРБ и Синята коалиция – най-желаният управленски модел

.
На къде ще поеме България след предстоящите избори за парламент на 5 юли и какъв тип коалиционни правителства вижда народът – това е големият въпрос, на който Агенция „Скан” се е опитала да отговори, след провеждане на телефонни анкети с 1028 респонденти от цялата страна.
 

Според участниците в допитването коалицията между ГЕРБ и Синята коалиция се ползва с най-широко доверие и е предпочитан вариант от обществото. В този десен съюз хората виждат алтернатива за излизане от кризата, справяне с корупцията, възстановяване на финасирането от европейските фондове и доверието към България. Все пак, според данните към момента, обединението на двете политически сили няма да бъде достатъчно. Прогнозните резултати показват, че за ГЕРБ биха гласували 32%, а за Синята коалиция – 8,7%.

На следващо място, като най-предпочитана коалиция, се нарежда тази между ГЕРБ и БСП. На пръв поглед е абсурдно, тъй като политическите опоненти са изградили предизборните си кампании върху отрицанието на опонента, но с оглед задаващата се трайна политическа нестабилност и очакванато задълбочааване на икономическата криза в страната, абсурдът може да не е чак толкова невъзможен.
На трето място най-желаният коктейл за управление на държавата е между ГЕРБ, Синята коалиция и РЗС. 5,2% от анкетираните предпочитат програмен кабинет, а само 3% искат отново да се върне на власт тройната коалиция.

Само седмица преди изборите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запазва високото доверие на гражданите, с което се ползва. Това може да се използва като допълнителна предпоставка за потенциален ръст на избирателите на партията в изборния ден. Веднага след него се нареждат представители те на левицата Георги Първанов и лидерът й Сергей Станишев. Доверието към тях обаче е доста по ниско, като за премиера то е два пъти по ниско от това за столичния кмет.

Към момента на социологическото изследване популярността на Емил Кошлуков остава висока и това би могло да се окаже отново печеливша карта за обединението между Лидер и Новото време. Друга интересна тенденция е, че консерваторът Яне Янев води по популярност пред националиста Волен Сидеров.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4989 |27.06.2009 Синята коалиция събира съмишленици на площада . 0| 5003 |24.06.2009 И Синята коалиция иска договор с МВФ и СБ . 29| 4953 |24.06.2009 Тройната коалиция би могла да повтори мандата си . 5| 5436 |22.06.2009 Проф. Иванов: Тройната коалиция създаде олигархократия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads