Реклама / Ads
30| 5790 |09.12.2011 НОВИНИ

Коледни бонуси раздаде под масата ВСС

.
Магистратите и членовете на ВСС отново си раздадоха коледни бонуси и тази година. Този път те си взеха поука от скандала с 13-тата заплата и направиха хитър ход, като получиха допълнителното възнаграждение още през ноември. Така успяха да избегнат неприятното чувство да понесат публична отговорност за бонусите, които ще получат в ситуация на криза.
 

  

Подготовката за раздаването на 13-тата заплата стана с решение на ВСС от средата на ноември да делегира правомощията за раздаването на средствата на председателите на съдилищата и прокуратурите, пише "Правен свят".

 

С това решение бяха постигнати още два ефекта. В тази ситуация  е много по-трудно да се засече кой и колко получава в системата, защото за разликата от предни години, през 2011 година не бе нужно ВСС да мотивира решението си за раздаване на 13-та заплата. И вторият – да бъде избегната ситуацията от 2010 година, когато допълнителните пари за съдебната власт бяха блокирани от вицепремиера Симеон Дянков.

 

Самият ВСС обаче също си раздаде 13-а заплата. Парите били спестени от това, че през годината съветът работеше в непълен състав - двама негови членове бяха уволнени заради контакти със самозвания кадровик Красьо Черния, а други двама напуснаха в знак на протест срещу кадровата политика в системата. През това време към бюджетната сметка на ВСС са превеждани пари за незаетите щатове и са се натрупали неизразходвани 53 000 лева.

 

Заедно с добавките за прослужено време членовете на съвета получават заплати в размер над 3000 лева.

 

Не чакахме последния момент, та Симеон Дянков да не ни даде парите, призна членът на бюджетната комисия във ВСС Стефан Петров. Ние обаче направихме така, че да осигурим за всички (магистрати) по една заплата, изтръскахме брашнения чувал”, заяви Петров, цитиран от в. "Труд".

 

За трета година бонуси не са раздавани само на магистратите, които изтърпяват наказания. Тези, които са със "забележки" или "обръщане на внимание" за забавяне на дела, са получили по половин заплата.

 

Средствата за 13-та заплата са от преизпълнението на собствените приходи в системата, които през 2011 година са 31.3 млн. лв. През 2012 година ще бъде много трудно за ВСС да намери пари за допълнителни заплати, тъй като бюджетът на съдебната власт предвижда увеличение с 36 млн. лева на собствените приходи. Така на практика се избягва възможността да се раздават бонуси под масата заради преизпълнение на плана
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4802 |18.10.2011 Предизборни бонуси щедро заваляха от ГЕРБ . 12| 5366 |11.10.2011 Разнобой: Т. Младенов се надявал на бонуси за държавните служители . 15| 6569 |30.09.2011 Коледни надбавки за пенсионерите искат от КНСБ . 33| 5360 |15.08.2011 МВР слага край на парите "под масата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads