Реклама / Ads
40| 6138 |05.04.2012 НОВИНИ

Конфуз беляза първото обръщение на Плевнелиев в НС

.
Сериозният Плевнелиев Източник: БНР
Конфузна ситуация предшества първото обръщение на президента Росен Плевнелиев пред парламента. От трибуната независимият депутат Тодор Великов нападна остро държавния глава с въпроса, защо не е поканил на разговор независимите депутати нa поредицата от срещи с политически партии.
 
„Ние сме избрани с вота на своите избиратели и сме в Народното събрание за да ги представляваме. Не ни поканихте и не пожелахте да чуете, какви обсоятелства и причини са наложили да напуснем своите групи, какви финансови зависимости са прилагани към нас. Това означава ли, че не трябва да сме в пленарната зала днес?” – попита Великов.

Отговор обаче не получи. Президентът Плевнелиев явно не бе подготвен да реагира на подобна ситуация и запази мълчание.

Шефката на парламента Цецкка Цачева се опита да го избави от неловкото положение като обясни, че срещите в президенството са били с парламентарните групи и независимите ще бъдат осведомени от обръщението за какво ставало дума. Така и не стана ясно обаче дали част от народните избраници не са дискриминирани по този начин.

 

От трибуната на НС Плевнелиев започна с благодарност към участвалите в срещите на „Дондуков” 2. „Дойдох, за да благодаря за конструктивните разговори. Те доказаха, че има теми, по които различните политически партии могат да бъдат конструктивни и единни. По някои важни теми загърбихте политическото противопоставяне и създадохте надпартиен консенсус”, каза президентът.
Той предложи да бъдат заложени поне 1 млрд лева във фискаланата рамка на бюджет 2013-2014 за реализиране на проектите за изграждане на газовите връзки, които да дадат независимост на икономиката ни.


Росен Плевнелиев определи енергийната ефективност като един от най-важните приоритети за развитието на икономиката и препоръча да се търси съдейстие от всички за ускоряване на процесите в енергийната политика на България.

Спря се и на проблемите с българската наука. Според него е редно да се създадат нови модели за финансиране на родната наука, така че да се насърчат частните фирми да работят с българските учени, да се създадат програми за стимулиране предприемчивостта на младите хора, за съкращаване на безработицата и модернизиране на образованието. Само така щяло да се спре „изтичането на мозъци”.

Държавният глава подчерта и необходимостта от създаване на работещото електронно правителство с цел да се преодолеят корупционните практики, да се облекчат условията за работа на бизнеса и да се създаде прозрачност в работата на държавната администрация в услуга на цялото общество.

Според Плевнелиев много важни са реформите в подкрепа на икономиката, растежа и заетостта, енергийната ефективност и диверсификацията, националната сигурност, водния сектор, системата на правораздаване, администрацията и други.

 

Веднага след обръщението депутати от БСП и ДПС похвалиха президента, че е очертал приоритетите на страната. Те обаче подчертаха дебело, че Плевнелиев е говорил в отсъствието на премиера и министрите от кабинета. Някои от тях се пошегуваха в кулоарите, че сигурно ГЕРБ са оставили Плевнелиев да се еманципира от досегашния си началник Бойко Борисов.

 

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък разкритикува президента, че в обръщението му не е имало и дума за защитата на конкуренцията и проблема с монополите. По думите му докато монополистите и картелите не виждат, че имат държава срещу себе си, няма да има и успех в борбата с тях.

Парламентарните журналисти пък отбелязаха, че в днешната изява на президента е липсвала дежурната му широка усмивка, която бе характерна за публичните му появи досега. Вероятно пиарите са го посъветвали да не повтаря грешката на Стеэан Софиянски да бъде весел дори когато става дума за тежки проблеми в държавата, шегуваха се представители на медиите.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4989 |12.06.2011 Меле беляза 1-вата годишнина на Пернишкия университет . 0| 5327 |08.06.2011 Студенти от Алма Матер победиха в първото евросъстезание у нас . 23| 6294 |27.04.2011 Уникален гаф белязал ареста на "престъпника Цонев" . 0| 5416 |04.01.2011 Първото слънчево затъмнение за 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads