Реклама / Ads
14| 4851 |22.01.2016 НОВИНИ

Константинов: Време е за жена президент

.
проф. Михаил Константинов
Първанов няма никакъв шанс за още един президентски мандат по Конституция, тъй като Конституцията казва два мандата, каза по БТВ проф. Михаил Константинов, математик, шеф на „Информационно обслужване" и бивш зам.-шеф на ЦИК.
 

Точният текст на Конституцията е два мандата, чисто логически няма как да бъде прочетено по друг начин – два мандата са два мандата, не могат два мандата да бъдат три мандата, коментира доц. Димитър Димитров - политолог, преподавател по изборни системи в СУ. Никой няма да допусне пренаписване на Конституцията в такива кратки срокове, коментира проф. Константинов.

 

Могат да се изброят още двама трима кмета, които са популярни, които са от ГЕРБ например, които са популярни, като например Димитър Николов, кметът на Бургас. Могат да бъдат изровени и някои популярни лица от по-задни редици, допълни доц. Димитров.

 

Минус на кандидатурата на Фандъкова е, че трябва да напусне кметския пост и да правим нови избори. Тя е много добър кандидат, заяви проф. Михаил Константинов.

Допускам, че ще има оспорвана изборна борба за София, каза доц. Димитров, и допълни, че няма да е близо до 60%.

 

Кандидатурата ще бъде на ГЕРБ, няма какво да се лъжем, а те ако искат да подкрепят а подкрепят. Калфин е добра кандидатура, смята проф. Константинов.

 

Чисто електорално ГЕРБ е доминираща партия, как ще се развие интригата, защото в това ще има елементи на интрига, номинацията на кандидата на ГЕРБ е трудно да се предскаже, коментира доц. Димитров.

 

Проф. Михаил Константинов припомни, че президентските избори са на 23 октомври, а на 30 – втори тур.

 

Комбинация на избори две в едно би било много нелогично, заяви доц. Димитров и каза: След като държавата очевидно се нуждае дори от някаква условна стабилност, единственият начин тя да бъде разрушена е да се предизвикат две в едно, три в едно, пет в едно и т.н., тъй като разбира се влизаме в кампания и всеки започва да се чувства по-малко задължен да спазва правилата.

 

Струва ми се глупаво да има президентски и парламентарни избори, допълни проф. Константинов.

 

Много са конфигурациите, в които парламентът може да просъществува и той най-вероятно ще просъществува почти пълен мандат, благодарение на многото независими кандидати, благодарение на безкрайната разпръснатост в парламента. Много от тези депутати просто няма да бъдат друг път депутати, никой не би искал да прекрати мандата си предсрочно, каза доц. Димитров. Според него Е. Поптодорова е била български представител, така че тя отговаря.

 

Време е да видим жена президент, допълни проф. Михаил Константинов. Според него малки са шансовете на Маргарита Попова.

 

Нейното участие в регистрация по-скоро би попречило на кандидатурата на Росен Плевнелиев, допълни Димитров.

 

Независима кандидатура на Плевнелиев е с нулеви шансове, ако се разберат с ГЕРБ – това е единственият начин, допълни проф. Константинов. И двете страни, и сегашният президент и господин Борисов не са казали, че тази опция е невъзможна и това е разбираемо, нормалните политици държат всички канали отворени, освен това е и средство за натиск, когато не сте се определили. Грубо казано има един противник, който не знае точно кога ще го атакуват.

 

Със сигурност Плевнелиев би бил най-добрата обща кандидатура на ГЕРБ и Реформаторския блок, само че дали до такава ще се стигне, е трудно да се знае, каза доц. Димитров.

 

Като цяло мандатът на Плевнелиев следва да бъде отчетен като успешен. То в България е много трудно да има неуспешен президентски мандат. Бих казал, че една грешка на Плевнелиев е, че се позиционира малко като ястреб и по някакъв начин предизвика съпротива на голяма част от българите, които пък са настроени про-руски, допълни Константинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 4992 |20.01.2016 Инджев: Мина времето, когато СССР ни тропаше по масата . 0| 4634 |20.01.2016 МРАЗ! Яйце замръзна за нула време в Кнежа . 0| 5342 |19.01.2016 Времето днес - слънчево и студено . 2| 4739 |16.01.2016 Снегорин удари кола в София, пострада жена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads