Реклама / Ads
0| 3517 |04.05.2022 НОВИНИ

Констатирани са много нарушения в домове за възрастни хора във Варна

.
Прокуратурата е констатирала множество нарушения в домове за възрастни във Варна, съобщиха от обвинението. Повод за проверките бе смъртен случай в дом за стари хора през миналата година. В резултат от констатираните нарушения са предложени законодателни промени в областта на социалните услуги.
 

При извършените от Агенцията за качеството на социалните услуги 25 проверки, възложени от прокуратурата, от които 22 на частни доставчици и останалите - на държавни, са били констатирани множество нарушения. Някои от тях са свързани с факта, че част от потребителите не отговарят на профила на социалната услуга - настанени са хора с психични разстройства, с физически увреждания, с умствена изостаналост и с деменция, чието обслужване изисква специализирани грижи.

 

Други установени нарушения са свързани с това, че договорите за ползване на социалната услуга в голямата си част са сключени с трети лица, а не с ползвателите на услугата. На места липсват специалисти с необходимата квалификация за развитие на физическото, психическото и здравословно състояние на потребителите в съответствие с индивидуалните им потребности и обслужващият потребителите персонал е крайно недостатъчен спрямо броя на настанените в услугата потребители.

 

В голяма степен е констатиран също занижен контрол от страна на управителите/ръководителите на социалната услуга по отношение на изпълнението на дейностите и воденето на документацията - прилагани са формални и идентични за различните лица оценка на потребностите, индивидуален план и индивидуален план за здравни грижи, които не са изготвени от мултидисциплинарни екипи.

 

Във връзка с публикациите в медиите относно случаи на упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, е било установено, че при постъпването си в тези заведения повечето възрастни хора се намирали в тежко увредено състояние, не можели да се обслужват сами, били лежащо болни с тежка деменция и други заболявания.

 

С цел изясняване на фактическата обстановка в цялост от приобщения списък на починалите в конкретен дом за възрастни хора лица, са проведени беседи с близки на починалите. Част от тях са отказали да разговарят по болезнената тема. Друга част посочили категорично, че приживе техните роднини не са споделяли за упражнявано насилие спрямо тях, както и че не са се оплаквали от условията в дома за стари хора. На място в същия дом е разговаряно с лица, настанени в дома. Те са посочили, че нямат претенции спрямо полаганите грижи и категорично заявяват, че спрямо тях не е упражнявано насилие.

 

Последствия за нарушителите 

За всички констатирани нарушения са дадени задължителни предписания към доставчиците със срокове за тяхното изпълнение. Съставени са множество актове за установяване на административни нарушения, наложени са глоби в размер от 2000 до 4500 лв. на нарушителите. Отнет е лицензът на една фирма, предоставяща социални услуги.

 

Обобщавайки резултатите от проверките, прокуратурата е изготвила предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги. В отговора той е изразил съгласие с изложената позиция и готовност за работа в посока подобряване на законовата рамка и по същество предоставянето на по-добри социални услуги. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7763 |02.05.2022 Тагарев: Ако Путин дойде до нашите граници, 2% за отбрана ще ни се види много малко . 0| 3363 |02.05.2022 Започва многонационално учение на НАТО и страни партньори на Алианса в Европа . 0| 4578 |01.05.2022 Кирил Петков: Не мисля, че днес президентът критикуваше нас, познава ни много добре. Правителството ще оцелее . 0| 12075 |29.04.2022 Илиян Василев: Руското лоби в България е много силно, но правителството им убягна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads