Реклама / Ads
6| 3661 |08.01.2024 НОВИНИ

Конституционният съд образува дело за промените в основния закон

.
Източник: БГНЕС
Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2024 г. по искане на президента Румен Радев за обявяване на противоконституционност на текстове, които бяха приети от Народното събрание през декември, за промяна в основния закон.
 

Докладчици по делото са съдиите Соня Янкулова, Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова.


По-рано днес държавният глава сезира КС защото според него част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.
Президентът оспорва и следваната от законодателя процедура. „Конституцията може да бъде променена или с голямо политическо мнозинство и бързо (без срок между трите различни дни на гласуванията), или с по-малко политическо мнозинство, но по-бавно (с минимален срок от два месеца между различните дни на гласуванията)", подчертава в мотивите си държавният глава, противопоставяйки се на прибързаното приемане на конституционните изменения с минимално изискуемо мнозинство и без обсъждане по същество.


Темата коментира и министър-председателят Николай Денков.

 
"Президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства. Всеобщо е мнението на политическите сили, които подкрепиха промените в Конституцията, е, че беше необходима промяна както в правосъдната система, която, както виждам, не се оспорва, така и по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол дълги периоди от време", каза премиерът.


Президентът има проблем с промените, защото се ограничават определени негови права, с които, по думите на Николай Денков, "беше злоупотребено през последните две години". "Така че търсенето на подходящ баланс е задължение на политическите сили, представени в Парламента, и те го намериха по начин, който смятат за правилен. Оттук нататък само КС може да каже кое противоречи на Конституцията". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3770 |08.01.2024 Легендата на на световния футбол Франц Бекенбауер почина на 78 . 4| 4283 |08.01.2024 Адв. Емил Георгиев: Ако КС приеме, че процедурата не съответства на Конституцията, всичко приключва . 5| 3664 |08.01.2024 Андерш Брайвик, който уби 77 души през 2011 г., отново съди Норвегия за нарушаване на човешките му права . 16| 8985 |08.01.2024 Даниел Смилов за ФрогНюз: В мотивите на президента прозира замисъл за по-голяма роля в управлението на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads