Реклама / Ads
27| 7259 |13.07.2013 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Без офшорни фирми в пенсионните фондове

.
Източник: Булфото
Пенсионни фондове няма да бъдат приватизирани, камо ли от офшорни фирми. Така зам.-председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНТ очертаващата се продажба на най-големия пенсионен фонд "Доверие" на компания с неясен собственик.
 

Тя отговори на критиките на културолога Ивайло Дичев, че това се случва въпреки ангажимента на левицата държавата да не взаимодейства по какъвто и да е начин с офшорни компании. Макар и в случая с "Доверие" да не става въпрос за приватизация, изявлението на Нинова може да се тълкува като свързано и с предстоящата сделка за фонда, пише dnevnik.bg.

За реакция на контролните органи настояват и от синдиката КНСБ, който е учредител на "Доверие" и акционер в него. Заради опасенията, че пенсионните вноски на 1.25 млн. българи може да попаднат в ръцете на компания с неясен краен собственик от синдикалната организация заявиха, че ще свикат извънредно общо събрание на акционерите. Ще търсят и срещи с премиера, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и Държавната агенция за национална сигурност.

Изявлението на КНСБ бе сред първите сигнали за подготвяната сделка за продажба на 93% от акциите на "Доверие" от страна на сегашния собственик Vienna Insurance Group (VIG). От синдиката не посочват купувач, но според информация на Капитал Dailyкато такъв в Комисията за финансов надзор е било представено дружеството United Capital. То е регистрирано във Великобритания, но с офшорна собственост, представлявана от български граждани. Сред основните акционери в UnitedCapitalе българското дружество "Риджънт кепитал", управлявано от Румен Нанов.

Самият той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея - "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрираното на Сейшелите. В миналото името му се свързва и с управлението на фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк. От изданието не изключват връзка на кандидат купувача с банкера Цветан Василев, чието дружество "Бромак" отправи единствената до момента оферта към VIG. Според информация на вестника при подготовката на договора за продажба кандидатът е бил посъветван да смени "Бромак" с друго юридическо лице.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6171 |27.06.2013 Корнелия Нинова: Не сме обсъждали оставка на Станишев . 59| 5680 |15.06.2013 Корнелия Нинова: Загрижени сме от реакцията на хората . 53| 7168 |07.05.2013 Корнелия Нинова обеща достъп на малкия и среден бизнес до обществени поръчки . 18| 6008 |13.04.2013 В офшорни компании има 33 трилиона долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads