Реклама / Ads
17| 3519 |21.05.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Голямата коалиция вляво вече е факт. България има нужда от нея

.
Корнелия Нинова
"Голямата коалиция вляво вече е факт. Подписахме с АБВ и с гражданската формация на Георги Кадиев. Предстои ни и с Татяна Дончева, но първите стъпки вече са направени. Инициативата за това обединение поех аз - обадих се на Георги Първанов, на Румен Петков, на Татяна Дончева. Тези разговори продължават вече близо 2 седмици. Не бяха публични, защото искахме първо да постигнем резултат и тогава да го обявим пред обществото. Разговорите не бяха лесни, но се радвам, че вече има резултат, защото България има нужда от обединение вляво и ляво-център."
 

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по bTV. Тя добави, че в момента продължават разговори с още формации, които да участват в коалицията.

 

"Ще се явим с общи листи, като всички коалиционни партньори предлагат своите кандидати. Ще ги обсъдим и накрая ще регистрираме общи листи. Запазва се формата на досегашната коалиция "БСП за България" с досегашните партньори" и към нея се присъединяват новите партии - каза още лидерът на левицата.

 

Нинова коментира и скандала с отписаните 10 млрд. лв. задължения на фирми към държавата: "Тези пари са част от модела, по който се крадяха средства в България - през обществени поръчки, през различни корупционни практики, като една от тях е тази - да се отписват задължения на фирми, приближени до властта. За това, което днес звучи като новина, от БСП алармираме от години и с аргументи. Времето показа, че сме били прави."

 

Лидерът на БСП определи като недопустимо и неприемливо подслушването на опозиционни политици, като го окачестви като част от 11-годишния модел на управление на ГЕРБ. "Да се използва държавата и нейните институции за политически, партийни и лични цели - това е елемент на един модел на убиване на държавността, обезличаване на институциите и превръщането им на бухалка и инструмент за лични и партийни интереси. Това е, което искаме да променим", категорична бе Нинова.

 

"Служебното правителство си върши работата, за която е назначено. Една от целите му е да осигури честни и прозрачни избори.  Няма как да не се пристъпи към уволнение и смени там, където има хора и служби, които са допринасяли към това изборите да бъдат манипулирани. Втората задача на това правителство е да ревизира предходното правителство на ГЕРБ - да покаже случаите на корупция, да ги извади. Точно това и правят служебните министри. Така че служебното правителство си върши работата много добре", коментира още Корнелия Нинова.

 

По нейните думи ще е много тежко за България ако след следващите избори отново не се състави правителство. Според нея толкова дълго в политическа криза и без управление, особено в социално-икономическа криза и на прага на приемане на Плана за възстановяване и развитие, ще бъде пагубно за България.

 

"Влизайки  в есенния сезон, ако не състави правителство и отново се разпусне парламентът, няма кой да гласува бюджета за следващата година. Така че надявам се случилото се 45-ото НС е отрезвило много хора, които априори категорично заявяваха - с този искам, с този не искам, и лепяха етикети кой бил статукво. Виждаме у хората разочарование, че загубихме тези няколко месеца и отново ги пращаме на избори. Ако ги пратим и на трети, и у хората отново ще има голямо разочарование, но моите притеснения са за България. Трябва да има след тези избори правителство. Разбира се, то трябва да бъде принципно, а не задкулисно и безкомпромисно. Имаме изключително важни задачи за България", смята Нинова.

 

В изтеклият парламент се видя, че правителство без БСП не може да има. Смятам, че на следващите избори ще си повишим резултата, има обективни причини за това. Така че в още по-голяма степен ще важи това - без БСП не може да има правителство в следващия парламент", посочи още лидерът на българските социалисти.

 

"Изтеклите избори бяха емоционален избор. Мисля, че е време за рационален такъв", призова в заключение Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3008 |18.05.2021 Корнелия Нинова започна обиколка по структурите на БСП в страната . 12| 5423 |17.05.2021 Корнелия Нинова: От години твърдим, че Борисов превърна ББР в банка на олигарсите . 18| 10764 |16.05.2021 Корнелия Нинова: Служебният кабинет е сбор от експерти, които да направят ревизия и честни избори . 19| 3207 |15.05.2021 НС на БСП прие единодушно докладът на Корнелия Нинова и план за действие за предстоящите избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads