Реклама / Ads
1| 4207 |20.02.2019 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Няма да съм кандидат в евроизборите

.
Корнелия Нинова
Моят ангажимент е да съм лидер на БСП и не смятам да променям това. Няма да участвам в евроизборите, защото това ще промени ангажимента, който съм поела. Не, няма да влезем в Народното събрание, надробиха си тази каша, да си я оправят.
 

Това заяви Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

 

Тя обясни, че преди два месеца БСП са приели правила как ще се определят номинациите за европейските избори. През март ще бъдат подреждани листите и тогава ще стане ясно кои са номинациите и избраните, обясни Нинова. Тя заяви, че няма да участва в тези листи, защото нейният ангажимент е да бъде лидер на партията в страната, а всичко друго би променило този неин ангажимент. 

 

Решението на БСП да не влиза в пленарна зала е защото ГЕРБ прегазиха законите без да се замислят, отнеха човешки и политически права, отнеха правото за обжалване в Касационният съд с промените в Изборния кодекс. Те разписаха авторитарното управление в страната, обясни Нинова.

 

Водихме дебат 10 часа в правна комисия и 16 часа в пленарна зала. 26 часа депутатите на БСП изказваха аргументи и те бяха отхвърлени.  Нямат намерение да изчистят списъците от мъртви души, отнеха възможността по съдебен ред да се търси спаведливост.

 

"Не, няма да влезем в Народното събрание, надробиха си тази каша, да си я оправят", беше категорична Нинова.

 

Проведохме заседание на Националния съвет, който включва представителите ни от цялата страна и цялата парламентарна група. 77 души гласуваха "за", 3-ма  "против" и 33 се въздържаха. Взехме решение да не влизаме в парламента.

Твърди сме защото не става въпрос за интереса на ДПС, БСП и ГЕРБ. Това е надпартиен интерес. Винаги призоваваме да се обедини народа, но не намираме върху какво. Това е кауза която може да ни обедини, това е кауза за права. Една партия се опитва да установи диктатура, това е недопустимо.

 

БСП ще предложи кандидатурите си за ЦИК, но няма да влязат в НС за гласуването.  Връщането в парламента трябва да бъде взето отново от Националния съвет на партията, никой друг не може да вземе друго решение. Ако решим да се връщаме ще поискаме отново висшия орган да взема това решение.

 

Каква е целта на този бойкот – спасяване на парламентаризма, ще го спасим като не сме участници в неговото унищожаване.  Много рядко се вземат решения в полза на хората, качеството на законодателството е ужасяващо. Последния пример имаш закон, който е на бюрото на президента, а те вкарват поправки на поправките. Никой не чува нашите аргументи. За хората ние сме вътре и участваме, но ние не искаме това.

Част от парламентаризма е да се спазват законите, може ли органът, който кове законите пръв да ги нарушава. Не е новина, че искаме предсрочни парламентарни избори. "Стоейки в зала ставаме съучастници на престъплението. Качеството на законодателството е отчайващо. Те вкарват поправки на поправките преди да са публикувани. Това е дъното на парламентаризма. Може ли парламент, който кове закони, пръв да ги нарушава? Нашата задача е да дадем алтернатива. Ако народът пак избере Борисов, това ще е негова воля“, каза лидерът на опозицията.

 

Срещнах ме се днес  с фармацевтите, те поискаха срещата. От  националната им камара споделиха за много сериозни проблеми.  Карат ги да внедрят 4 нови софтуера, които не са съвместими един с друг.  Освен това изисква се от тях да подават данни за пациентите към НАП – епикризи и друга информация, която касае здравето и други техни данни.  Ако един пациент има раково заболяване това означава, че банките ще му отказват вземане на кредит, защото ще получи цялата информация за здравословното му състояние и така ще определя решенията си.


Те казват, че са попитали ЕК, дали може да им се помогне с финансиране. В отговора си ЕК е посочила, че е въпрос на решение от правителството как да бъде финансирана промяната на софтуера, като това допуска и европейско финансиране.

 

Детските учителки също трябва да подават декларации в ДАНС за мерките, които ще предприемат срещу  пране на пари. Това е същото, заради което протестират и адвокатите и счетоводителите. Представете си как примерно един наркобос пере пари през таксата от 40 лева към детска градина. Това се изисква от училища и от датските градини - трябва да докладват за съмнителни сделки и операции. Ако съседът реши, че има нещо съмнително, че някой отива с куфар на летището може да докладва в ДАНС. Вместо борба с престъпността се случва събиране на данни и полицейщина.

 

"Страната е залята от битова престъпност. Вместо службите да се занимават с това, униформените са превърнати в чиновници, които седят и приемат декларации срещу прането на пари", заяви накрая на разговора Нинова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4161 |20.02.2019 Калоян Паргов: Анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт няма, има протести . 0| 3978 |20.02.2019 Нинова: Управляващите толерират олигарсите . 1| 5409 |20.02.2019 Марин Марковски: Има хора, които са на два крака, но нямат нищо общо с човешкия род . 1| 3948 |19.02.2019 Светият синод няма ясна позиция за канонизирането на Дякона, твърди богослов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads