Реклама / Ads
1| 2926 |27.08.2021 НОВИНИ

Нинова: Нужно е да намерим общото, за да предпазим страната от идващите кризи

.
Корнелия Нинова
„Нужно е да намерим общото и да изгладим различията между партиите на промяната, които се появиха в първия тур от преговори с първия мандат. В политическия документ, който дори ИТН подписаха накрая, постигнахме съгласие какво трябва да се прави. И след това те влязоха в противоречия по отношение на състава на Министерски съвет. За нас е важна политиката, която ще се прави и след това и персоналният състав, който трябва да изпълнява тези политики. Имаме добра база – да стъпим на първия документ, по който постигнахме съгласие и четирите партии.“
 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

 

По думите ѝ четирите партии имат общо виждане, че има нужда от редовен кабинет заради тежките кризи, които очакват България. Различията по мнението й са техните противоречия помежду им. „Ролята на БСП е на медиатор, на мандатоносител, който трябва да тушира противоречията между партиите и да намерим общия език“, коментира Нинова. 

 

„Ще започнем първо с политическия документ, трябва да има разговори, съгласие и черно на бяло подписи какво ще се прави. След това отваряме разговора за министри и премиер. Нека всеки да си каже мнението, може всеки да предложи и в един спокоен и разумен разговор заедно да реши“, обясни председателят на левицата.

 

Нинова подчерта, че от БСП обмислят да започнат разговори поотделно с партиите, а след това да направят четиристранна среща. Тя бе категорична, че е важно е на тази среща да присъстват лидерите на партиите – „важен момент е да се поеме политическа отговорност от лидерите на партиите“.

 

По думите ѝ позицията на Слави Трифонов е важна за БСП, защото те са първа политическа сила и без ИТН не може да има стабилен кабинет, но той сам трябва да каже това, което има да казва.

 

"Различията са техните противоречия, нашата роля в момента е на медиатор, на партия мандатоносител, която трябва да тушира тези противоречия и да намерим общ език. Затова и вчера казахме, че няма да предложим готов Министерски съвет и министър-председател, защото това миналия път е довело до противоречия между партиите на протеста. Ние запазихме добър тон, диалогичност, можем да говорим с всички в момента, така че ще опитаме, длъжни сме да опитаме“, категорична е Нинова.

 

Истинските реформи, които трябва да се случат, не могат да се случат без редовен кабинет.

 

„Ако няма кабинет, се разпуска парламентът. Остава служебният кабинет, който по правомощия не може да прави промени. Нашето желание да се промени моделът не може да се случи без редовен кабинет“, категоричен бе председателят на БСП.

 

По думите й моментът за България и за народа ни е такъв, че политиците трябва да надскочат себе си и да се обединят около приоритети - времето е ключово. „Изправени сме пред два избора – или правим кабинет и превеждаме народа през кризите, или отиваме на изборите и оставяме на безвластие и проблеми“, каза тя.

 

Нинова смята, че старият модел не си е отишъл, той е разклатен и сега партиите могат да дават възможност той да се върне – защото Борисов все още има кметове и администрация.

 

На въпрос как БСП влиза в преговорите с третия мандат, Нинова отговори: „Сядаме на масата на преговорите със самочувствие на коалиция – „БСП за България“, която принципно и последователно бе опозиция на модела през последните 4 години. Борихме се и понесохме удари, издържали сме, това е изстрадана битка.”

 

„Наясно сме и сме готови за тази тежест на мандатоносителя, но трябва всички да се съгласим за премиер и министри, които да изпълняват програма“.

 

Нинова припомни, че при връчването на първия мандат левицата е проявила мъдрост при преговорите с ИТН, докато партиите на протеста са създадоха напрежение помежду си, което трудно преодоляват.

 

„Искаме спокоен и открит разговор, ще предложим тези разговори да бъдат изцяло публични – не искаме да има намеци, спекулации за задкулисие“, категорична е Нинова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4363 |26.08.2021 Третият мандат отива при БСП. Нинова: Разбираме отговорността, ще подходим държавнически . 6| 3792 |24.08.2021 Корнелия Нинова: Изпратихме покана до ИТН, ДБ и ИБГНИ на разговори за актуализацията на бюджета . 5| 3453 |23.08.2021 Нинова: Вместо да се пазарим кой да вземе третия мандат, да съставим мнозинство за актуализация на бюджета . 5| 3975 |21.08.2021 Корнелия Нинова: Не бива да ни обединява само славното ни минало, а и бъдещето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads