Реклама / Ads
5| 2929 |06.01.2023 НОВИНИ

Кошлуков призна за филма ”Ботев”: Слаб е, но ако не бях го пуснал, можеше да ме съдят

.
Емил Кошлуков
Председателят на комисията Иван Ченчев (БСП) отбеляза, че са поканили Кошлуков да отговаря на актуални въпроси, свързани с филма, на който националната телевизия е партньорски продуцент. Посочено беше, че поканата е заради възникналото сериозно обществено напрежение и множеството въпроси, които са се породили около него. Емил Кошлуков отбеляза още, че вероятно на много хора този филм не им е харесал. Той допълни, че и на него не му е харесал, но е трябвало да бъде излъчен.

Защото ако не бъде направено това, може да бъде съден от Сметната палата за безстопанственост. защото са отпуснати пари за продукцията, а след това не е излъчена. Кошлуков отбеляза, че те са участвали във филма на много краен етап от създаването му, при работата по постпродукцията. По думите на директора на БНТ стойността на филма е била около 350 000 - 360 000 лв., а участието на БНТ е било 100 000 лв. или около 30 процента.

 

"Да, качеството на този филм е слабо, има редица недостатъци, за съжаление не винаги всичко, което заснемаме, е шедьовър", допълни директорът на БНТ.

Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за финансирането и излъчването на игралния филм “Ботев" на режисьора Максим Генчев. Филмът беше в програмата на БНТ 1 от 20:30 ч. на 2 януари.


Кошлуков отбеляза още, че когато предложението за финансиране е одобрявано, са искали становище от историка от Великотърновския университет проф. д-р Пламен Павлов, който е отговорил, че сценарият отговаря на историческите факти. Как са го изиграли е друга тема, каза Кошлуков и допълни, че няма отклонение от фактите и поругаване на образа на Христо Ботев. Той допълни, че филмът е стигнал при тях в много късен етап, когато вече е бил заснет суровият материал. Членовете на комисията, с които е разговарял след излъчването, също са отбелязали, че е имало слабости, но не и нарушена фактология, съобщава още БТА.


На въпроса дали участва дъщеря на президента във филм, финансиран от БНТ, той отговори, че има такъв филм - документалната лента от поредицата “БНТ Представя" за президента Желю Желев. По думите на генералния директор на националната телевизия в него са включили дъщерята на Желев - Станка, защото както той, така и всички други негови най-близки хора са починали.


Емил Кошлуков определи като клюки и лъжи информацията, че дъщерята на настоящия президент ще участва във филм, който е с одобрено от БНТ финансиране. Той обясни, че договорите по проектите, одобрени на последната сесия, са сключени наскоро и тепърва по тях предстои да се представят сценариите. Може би март - април ще почнат кастингите, каза той и допълни, че на тях БНТ участва. Не може някой да даде на Руслан Мъйнов да играе Ботев - ние сме там, не става, защото ние гледаме, отбеляза Кошлуков.


Емил Кошлуков посочи, че за тях не е проблем да бъдат одитирани от Сметната палата. Той допълни, че всяка година от институцията ги проверяват.

 

Костадин Костадинов (“Възраждане") отбеляза, че ако желанието на Максим Генчев е било да се заговори за Ботев, той го е постигнал. Той направи паралел с филма за националния герой, правен през 1969 г. По думите му тогава филмът е свален, защото политбюро е решило, че не е достатъчно героичен. Не бива да влизаме в ролята на идеологически цербери, каза той и допълни, че това е много тънък лед, по който се стъпва.

 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че не парламентът е мястото, където да се оценява кой филм е добър и кой лош. Трябва да внимаваме да не си превишим правомощията, отбеляза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2878 |05.01.2023 Сагата “Джемкорп” като филма “Бандата на Оушън” според Делян Добрев . 1| 2854 |30.12.2022 Ново високо признание за българския ръгби спорт . 10| 3377 |28.12.2022 Дмитрий Песков: ”Мирният план” за Украйна включва признаването на четирите нови региона в Русия . 3| 2739 |20.12.2022 Ева Кайли направила частични самопризнания за участие в ОПГ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads