Реклама / Ads
2| 4230 |20.07.2019 НОВИНИ

Косово остана без премиер

.
Рамуш Харадинай Източник: БГНЕС
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай е подал оставка. Причината е призовката, която е получил, да се яви пред Международния трибунал в Хага, тъй като е заподозрян за военни престъпления.
 

Харадинай е бивш командир на т.нар. Армия за освобождение на Косово (АОК), която воюва за отделянето на Косово от Сърбия и превръщането му в самостоятелна държава.

 

"Беше ми предложен избор - да се явя като премиер или като обикновен жител на Косово", разказал е Харадинай, цитиран от AFP и "Фокус". И е допълнил, че е избрал втория вариант. “Сега отговорността се носи от президента. Трябва да започнат консултации и да се определи датата на общите избори. Ще издигна отново своята кандидатура. Не съм обвинен, но ще бъда разпитан от съда“, каза Харадинай след зесадение на правителството. В интервю за АФП по-рано тази година той обеща, че Косово ще отговори на всички искания на съда, пише БГНЕС.

 

Албанският президент Илир Мета коментира, че се гордее с постъпката на бившия премиер, обяви го за "герой" и изрази убеденост в неговата невинност.

 

Сръбският държавен глава Александър Вучич определи оставката като "политически трик", който цели да увеличи популярността на Харадинай. "Следващата седмица Харадинай ще отиде в Хага и ще се върне обратно в рамките на 48 часа като великия герой на албанците в Косово и неговата популярност ще се удвои", прогнозира Вучич.

 

Подкрепеният от Европейския съюз съд в Хага е създаден през 2015 г., за да съди военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от АОК, по-конкретно срещу сърби, роми и политически опоненти на косовските албанци по време и след войната през 1998-99.


В средата на януари Специалният съд започна разпити в Хага, където бяха разпитани още двама бивши бунтовници от АОК, Рустем Мустафа-Реми и Сами Лущаку.
Косовските медии смятат, че първите обвинителни актове вероятно ще бъдат издадени тази година

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6829 |19.07.2019 Стоян Мавродиев получава 36 000 лв. на месец, в пъти повече от президента и премиера . 4| 4550 |19.07.2019 Нинова: Премиерът да дойде в парламента и да обясни за плащането на Ф-16 . 4| 4151 |18.07.2019 Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор . 2| 3848 |16.07.2019 Румънският премиер маха ключови министри заради ниско обществено доверие към тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads