Реклама / Ads
6| 3384 |03.10.2023 НОВИНИ

Косовският премиер смята, че Сърбия работи по военни планове за анексиране на Северно Косово

.
Албин Курти, премиер на Косово Източник: БГНЕС
Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че Сърбия не се интересува от регионално сътрудничество и членство в Европейския съюз, тъй като според него тя работи по военни планове за анексиране на Северно Косово, съобщи вестник „Коха диторе“.
 

Курти направи тези изявления на дискусията  „Берлинският процес: Досегашни постижения, очаквания от следващата среща на върха и възможни ползи от общата инициатива за регионален пазар“, която се провежда днес в косовската столица Прищина, предаде БТА.

 

Премиерът на Косово допълни, че сръбските нападения в северното косовско село Банска на 24 септември са били извършени от членове на организациите „Гражданска защита“ и „Северна бригада“, които косовското правителство обяви за терористични в края на юни.

 

„Позволете ми да припомня, че на 29 юни обявихме двете организации „Гражданска защита“ и „Северна бригада“, за терористични организации, които действат на територията на Косово. Затова, ако предварителната информация показва нещо, (това е, че) мнозинството от участвалите в това престъпно нападение (на 24 септември), което доведе до убийството на сержанта (Африм Буняку), са били членове или на „Гражданска защита“, или на „Северна бригада“, или и на двете“, заяви Курти.

 

Той допълни, че Сърбия трябва да понесе последствия и отговорност за поведението си. Междувременно и НАТО засили частите си в Косово.

 

Сръбският президент Александър Вучич пък обвини Курти, че е извършил „брутално етническо прочистване“ с подкрепата на част от международната общност. Русия, която не признава независимостта на Косово и поддържа тесни връзки със Сърбия, заяви, че наблюдава „отблизо“ „потенциално опасната“ ситуация в Косово, като подчерта, че има „пристрастно отношение към сърбите“.

 

По отношение на Берлинския процес косовският премиер каза, че това е инициатива, където се инвестира политически, човешки, но и фондов капитал, „за да може балканската шестица (шестте страни от Западните Балкани) да се сближи помежду си, но и с ЕС“.

 

Курти подчерта, че остават още 13 дни до следващата среща на върха на Берлинския процес, която ще се проведе в Тирана на 16 октомври, но не всички страни в региона са одобрили споразуменията в рамките на тази инициатива.

 

Той изрази съжаление, че Босна и Херцеговина са одобрили само две от три постигнати споразумения, като са изключили споразумението за свободно придвижване (само с лични карти – бел. ред.).

„Берлинският процес трябва да ни помогне да се консолидираме. (…) Нашият ангажимент в региона и в света отразява работата, която вършим в собствения си дом“, каза Курти.

 

Ситуацията в Косово е изключително напрегната от 24 септември, когато група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното село Банска. В нападението бе убит косовският полицай Африм Буняку, а в последвалата престрелка загинаха трима от нападателите. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък цялата отговорност за събитията. 

 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Косово и Сърбия водят преговори под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията си.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3336 |03.10.2023 Украинското разузнаване разби руска агентурна мрежа в Николаевска област . 1| 3280 |03.10.2023 Какво казаха митрополитите преди заседанието на Светия синод заради Руската църква . 0| 3853 |03.10.2023 Полша и Украйна заравят томахавките за вноса на зърно . 0| 4404 |03.10.2023 Мнима служителка на "Топлофикация" обирала домове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads