Реклама / Ads
2| 4131 |09.10.2023 НОВИНИ

Косово: Синът на Вучич е участвал в терористичната атака в Банска

.
Сръбският президент Александър Вучич Източник: БГНЕС
Твърдение за предполагаема замесеност на Данило Вучич, сина на сръбския президент Александър Вучич, в събитията в косовското село Банска предизвика скандал и вълна от реакции в сръбските среди.
 

Най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" остро осъди "атаките на институциите в Прищина срещу Данило Вучич", предаде БТА. Повод за реакцията стана публикация вчера в профила във Facebook на министъра на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля, в която той разкрива, както твърди, „нови факти за връзката на Сърбия със събитията в Банска“ и намеква, че Данило Вучич може да е свързан с атаките.

 

"Не е за вярване колко много Албин Курти (премиерът на Косово), освен антисръбските си настроения, е обсебен от семейството на президента Александър Вучич, така че не пропуска месец, без да измисли някоя лъжа и да обвини или обиди дори децата на семейство Вучич. С намерението да свърже трагичните събития в Банска със сръбската държава, сега той отиде крачка по-далеч и измисли история със своя помощник Свечля, че чак синът на президента Данило Вучич е замесен в тези събития!?“,  се казва в декларация на партията.

 

Ситуацията в Косово е изключително напрегната от 24 септември, когато група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното село Банска. В нападението бе убит косовският полицай Африм Буняку, а в последвалата престрелка загинаха трима от нападателите. Важно е да се отбележи, че доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое в петък цялата отговорност за събитията от 24 септември.

 

От "Сръбска листа" - партия на косовските сърби, тясно свързана с властите в Белград, заявиха още, че "Курти не може да разбере и приеме, както и псевдоопозицията в Белград, че децата на президента на Сърбия обичат родината си и своето Косово и няма да спрат да я защитават и съхраняват с мирни средства, защото по произход и възпитание не си позволяват да се различават от баща си и мнозинствения си народ”.

 

"Тези брутални неистини още веднъж потвърждават колко много лъжи разпространяват представителите на антисръбския режим на Курти, опитвайки се да оправдаят своите диктаторски и фашистки действия, с които вече две години се прогонва сръбският народ от Косово“, добави "Сръбска листа" в изявлението.

 

Сръбският президент Александър Вучич също реагира в Instagram на твърденията, че синът му е замесен в събитията в село Банска.

 

"Тази вечер Курти обвини моето семейство, моят първороден син Данило, че по някакъв начин е участвал в това, което той казва, че е терористична атака в Банска. Първата характеристика на страхливците, която всеки човек забелязва, е когато някой напада чужди семейства, деца, защото те винаги им изглеждат като най-лесната мишена. Данило, разбира се, няма нищо общо с това, освен че обича Сърбия и Косово като част от нея, съгласно Устава на ООН. Опита се, Курти, с дълги цеви и фланелката да му свалиш, но не успя. Ти обиди дъщеря ми по героичния и мъжествен начин, който само ти умееш. Терористът в Косово си само ти, защото ти убиваш и тероризираш сръбския народ, а за Данило не се притеснявай, той е смел младеж, никога и по нищо не прилича на теб", заяви Вучич в Instagram.

 

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля публикува по-рано снимки на документите за самоличност на мъж, за когото се твърди, че е участвал в нападението на 24 септември, с твърдения, че е човек, близък до Данило Вучич, син на президента на Сърбия.

 

"Остава органите по сигурността да установят, че освен Вучич и висши сръбски държавни структури, в планирането и организирането на терористичната атака в Банска, е участвал и неговият син Данило", посочва Свечля.

 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Косово и Сърбия водят преговори под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията си.

 

Косово пък посочва, че Сърбия стои зад паравоенна група, която е атакувала косовската полиция. По думите на косовските власти именно тази група е нападнала полицейския патрул и влязла в сблъсък с косовските сили. Целта била „да завземат територия на Косово и да отворят нов канал за комуникация, нов път от Сърбия до Косово“.
 

ФрогНюз
 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3790 |09.10.2023 Харалан Александров: ГЕРБ ще подкрепи кабинета на вота . 0| 3773 |09.10.2023 Над 11 000 души са пострадали от земетресенията в Афганистан . 6| 3846 |09.10.2023 Социологът Първан Симеонов: ГЕРБ и ДПС са от двете страни на властта и стискат ПП в менгеме . 1| 3886 |09.10.2023 Le Figaro: Атаката на ХАМАС срещу Израел ще има последствия не само за пряко засегнатите държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads