Реклама / Ads
2| 4306 |28.09.2023 НОВИНИ

Косово обвини Сърбия, че опитала са завземе територии чрез паравоенна група

.
Косово обвини Сърбия, че стои зад паравоенна група, която е атакувала косовската полиция. По думите на косовските власти именно тази група в неделя е нападнала полицейския патрул и влязла в сблъсък с косовските сили. Целта била „да завземат територия на Косово и да отворят нов канал за комуникация, нов път от Сърбия до Косово“.
 

В неделя около 30 въоръжени мъже нахлуха в село Банска, като се сражаваха с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Четирима души бяха убити в престрелката между полицията и въоръжени етнически сърби в размирния регион.

 

Властите в Прищина днес показаха редица модерни оръжия, които според тях е използвала групата, включително два бронирани автомобила сръбско производство и гранатомет, както и документ, за който се твърди, че показва, че гранатометът, произведен от оръжейната компания „Застава“, е доставен от сръбската армия, предаде “Thе Guardian”.

 

Косовското правителство също така твърди, че лидерът на групата е виден косовски сръбски политик, лоялен на сръбския президент Александър Вучич, и че един от тримата паравоенни бойци, убити в неделя, е бивш бодигард на Александър Вулин. Вулин е шеф на сръбското разузнаване и бе санкциониран от САЩ през юли за корупция.

 

„Тази група идва от Сърбия, обучавана е в Сърбия, финансирана е от нея и е оборудвана от сръбската армия и полиция", заяви пред “Thе Guardian” косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля.

 

„Някои от оръжията са взети от складовете на армията и са предадени на терористите, които са дошли в Косово от Сърбия“, каза той.

 

„Това, което те искаха да направят, е да завземат територия на Косово и да отворят нов канал за комуникация, нов път от Сърбия до Косово“, каза той и добави, че крайната цел е била разделянето на страната.

 

Сръбското правителство отрече да е свързано с въоръжената група. Вчера в Сърбия бе обявен национален ден на траур за тримата загинали.

 

Вучич от своя страна, на среща с руския посланик в Белград, заяви, че косовското правителство извършва етническо прочистване.

 

Косово твърди, че групата е била ръководена от Милан Радойчич, заместник-лидер на подкрепяната от Белград партия „Сръбска листа“, която доминира в политиката в четирите общини със сръбско мнозинство в Северно Косово.

 

Свечля заяви, че разузнавателната служба на страната му смята, че Радойчич, който е санкциониран от САЩ и Великобритания, е бил ранен и се възстановява във военна болница в Белград.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4262 |28.09.2023 Две жертви вследствие на тежка катастрофа в Силистренско . 3| 4198 |28.09.2023 Украйна съобщи, че е ликвидирала над 30 дрона при руски атаки през нощта в Одеска и Николаевска област . 2| 4213 |28.09.2023 Служителите на затворите излизат на протестна демонстрация . 6| 7170 |28.09.2023 Въпрос към Хекимян: Преди или след ремонта на ремонта Фандъкова стана “успешен” кмет на София?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads