Реклама / Ads

 

14| 5338 |08.08.2021 НОВИНИ

Костадин Костадинов: Скокът в цената на тока ликвидира българската индустрия

.
Костадин Костадинов
Повишаването на цената на тока на свободния пазар е опасно за българската индустрия и я заплашва от ликвидация. Цената на тока е нараснала с над 150 %, като от 98,00 лв. за МВтЧ е станала 250,00 лв. за МВтЧ.

Високата цена на тока води до тотално спиране на производствените мощности на заводи у нас. Освен, че е непосилна, високата цена на тока води и до липса на предвидимост, от което бизнесът, с право, се плаши най-много. Високата цена на тока отнема и конкурентното предимство на компаниите и ликвидира и без това умиращата индустрия в страната ни.

 

За доставчиците на ток е по-изгодно да разтрогнат вече сключен договор, в който токът се доставя на по-ниската цена  и да платят неустойките по този договор, отколкото да доставят ток на загуба. Такъв е случаят с ВиК - Варна, чийто договор за доставка на ток е прекратен. Поради това и дружеството е пред финансов колапс. Същата опасност стои и пред всички останали подобни публични и частни дружества в страната.

 

Към днешна дата всички парламентарно представени политически партии не коментират въпроса с повишаването на тока. Ангажирани прекалено много със себе си и с различията помежду си, те остават безмълвни за важния за България въпрос - покачването на цената на тока.

 

Въпрос, който заплашва да доубие българската индустрия, да остави хиляди семейства без поминък и да изправи социалната и други системи в държавата пред колапс. Проблемът с покачването на тока не е проблем само на хората ангажирани в индустриалните ни предприятия, не е проблем само на бизнеса, а на целия български народ.

 

За пореден път народът ни, който уж е представен в парламента, остава сам да разрешава проблемите, които го връхлитат в резултат на зле взимани политически решения в последните 30 години, а „представителите“ му в парламента се чудят как да разделят властовата пита, за да се заситят всички.

 

Около 30% от българското електричество се произвежда от американските ТЕЦ-ове Марица - Изток 1 и 3, които го доставят на нас, българите, на най-високите цени в цяла Европа. За да се разреши ситуацията с поскъпването на тока, преди последствията за българската индустрия да са необратими, Възраждане настоява министърът на енергетиката спешно да анулира договорите с американските ТЕЦ-ове. Незабавно да седне на масата за преговори заедно с екип от енергийни експерти  и да предоговори цената на тока в съответствие с българския национален интерес.

 

Токът, който доставят   Марица - Изток 1 и 3 е около три пъти по-скъп от този на Марица - Изток 2 и АЕЦ Козлодуй и основание за преговори има. В понеделник Възраждане ще изпрати писмо до министъра, в което настоява това да се случи незабавно. При необходимост енергийните експерти на Възраждане ще имат готовност  да участват в преговорите. Според  Възраждане високата цена на тока противоречи на  българския национален интерес и българските управляващи трябва незабавно да вземат мерки за предоговарянето ѝ.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2838 |30.07.2021 Атанас Костадинов: Изпариха се всички мантри за това, че БСП е партия на статуквото, ние сме носители на промяната . 2| 3046 |25.07.2021 Министър Кузманов: Мога само да се поклоня на Антоанета Костадинова! . 4| 2596 |25.07.2021 Първи български медал от Олимпиадата в Токио! Антоанета Костадинова завоюва сребърен медал . 3| 3585 |15.07.2021 Костадин Паскалев: Имахме римейк на Борисов в лицето на Слави Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ