Реклама / Ads
5| 2881 |22.02.2020 НОВИНИ

Костов: Ако Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя в САЩ

.
Иван Костов
”Ако господин Ханке се осмели да твърди, че съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ”. Това заяви пред Нова телевизия бившият премиер Иван Костов.
 

"Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори Стив Ханке. Казах го веднъж и не смятам, че има нужда да го повтарям. Всички сигнали, които са стигали до мен са били предавани по надлежния ред. Странно е защо г-н Ханке реши да покаже този куфар след толкова години, а имаше възможността да го направи много по-рано", допълни Костов.

 

За да вляза в такъв процес, трябва да съм нарушил закона. Не съм участвал в приватизацията. "Златни пясъци" изплащат сумата, кото са обявили, в подължение на 14 години. Златни пясъци има 83 собственика, за какво точно трябва да отговарям за тврдението, че съм злоупотребил с власт?!, обясни той.

 

За цената на "Кремиковци" съм обяснил, задълженията бяха огромни, въпросът беше да бъде ли допуснато да се завлече страната надолу в онзи момент. Удължихме живота чрез тази приватизация. Хиляди щяха да останат без работа. Дойде един от най-големите собственици на металургични заводи и той не успя, каза още Костов.

 

За приватизацията на "Нефтохим" Костов заяви, че не е имало западни купувачи, както е заявил президентът Петър Стоянов през 2013 г.

 

"Поел съм върху себе си всичко. Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник. Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната. Стабилизирал съм лева, изградили сме частно предприемачество, върху което е стъпил днешният икономически растеж", каза бившият премиер.

 

Оценката от Световната банка беше приета за над 8 млрд долара, а 5 млрд лева, подлежаха на приватизация. Ако някой сега идва със задна дата и дава друга оценка, от къде накъде неговата оценка ще е по-реална от тази на Световната банка?!, обясни още той.

 

В приватизацията участваха международни авторитетни компании, но най-авторитетните бяха в България. В Министерски съвет идва избран купувач. Други органи вземат решенията. 70 предприятия трябваше да фалират. Купони, опашки, това беше България в онзи момент. Сега идват хора, които казват: "Можеше да стане по-добре." А ние в кризисна обстановка сме си свършили работата с кредиторите, които подкрепиха с 4 млрд българския лев, ние нямаше да имаме български лев.", припомни историята от близкото минало Костов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5961 |26.02.2020 Костов за твърденията на Ханке: Не знам нито за куфарче, нито за сигнали . 13| 4178 |24.02.2020 Костов, Стоянов и проф. Ханке ще дават обяснения пред държавното обвинение . 57| 7923 |23.02.2020 Иван Костов: Смених министри, които бяха в доклада за корупция. Ханке не ме е хванал в крачка за приватизацията . 41| 12511 |16.02.2020 Проф. Ханке: В България вълкът отдавна е в кошарата. Самата съдебна система е корумпирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads