Реклама / Ads
56| 6255 |11.01.2013 НОВИНИ

Костов се разминал с бой в Козлодуй. За малко

.
Иван Костов
"Заминавай си оттук! Ти окраде България", ревял срещу Костов висок здравеняк. "Вън! Лъжец! Крадец!", крещели хора в Козлодуй. Костов: "Не приемам да ми бъде затваряна устата! Това е фашизоидно!"
 

В сряда следобед Козлодуй не прилича по нищо на атомната столица на България. Градчето тъне в тишина и студ край брега на Дунав, по улиците тук-там се мяркат по някой забързан човек или кола..., така започва репортаж на в. Труд.
 

Пуст е и плочникът пред Дома на енергетика, където ще гостува Инициативният комитет на ДСБ, който е против строителството на АЕЦ в Белене. Малко преди 17 ч обаче въпреки ледения вятър температурата в центъра на Козлодуй започва да се покачва. Към Дома на енергетика се стичат хора с развети трикольори и червено-черни знамена. Появяват се и плакати "Вън Костов от Козлодуй!""Това е граждански протест, организиран от ВМРО и "Атака"! Ние сме против палачите на българската енергетика като Иван Костов да ни учат как да гласуваме на референдума. Неговото правителство затвори 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти блок и постави икономиката на страната на колене! Призоваваме всички, които имат чест и достойнство да застанат до нас срещу лицемерието на Костов!", заявява един от организаторите Даниел Савчев. Около него потропват на студа 20-30 души. Част от тях са настроени войнствено.

"Няма какво въобще да ги слушаме тия! Ние построихме централата, те я съсипаха. Бяхме енергетици, станахме скрападжии! Да си ходят!", провиква се белокос мъж. "Кой смее да агитира срещу атомната централа в Козлодуй, бе! Това е все едно да говориш срещу ракията в селски казан. Не само ще те изгонят, може и да те бият!", пали се и едър млад мъж.

Отстрани група униформени полицаи зорко наблюдават. Двадесетина минути след обявеното начало на срещата се задават чаканите политици начело с Иван Костов и групичката протестиращи гръмва с дюдюкания и викове "Вън!".
 

"Заминавай си оттук! Ти окраде България", реве срещу Костов висок здравеняк. "Вън! Лъжец! Крадец!", крещят и останалите. Бившият премиер не дава вид на стреснат, усмихва се и свръща към разбунената агитка. "Не съм затворил аз блоковете!", казва той. Протестиращите го заобикалят, в суматохата се втурват и полицаите. Обстановката е нажежена, но до бой, за щастие, не се стига. На помощ на лидера си се притичват и депутатите Асен Агов и Иван Иванов и след размяна на реплики всички влизат в залата. В залата има по-малко от стотина човека. "Козлодуй трябва да гласува с "Не" на този референдум, защото строителството на "Белене" означава затваряне на АЕЦ "Козлодуй!" Правителството е длъжно да защити АЕЦ "Козлодуй", да работи за удължаване на живота на реакторите му

с десет, а после и още с десет години, а не да строи нови централа. Ако искате да бъдат похарчени още 21 млрд. лева, които всички ще плащаме, и токът да е три пъти по-скъп от сегашния, гласувайте за "Белене", заявяват от трибуната Асен Агов и Иван Иванов.
 

Залата обаче пак се подпалва: "Вие сте против атомната енергетика! Вие съсипахте България! Върнете каквото откраднахте!", викат от столовете. Чуват се и псувни. Повечето от атаките са срещу Костов и той се изправя на трибуната.

"Не приемам да ми бъде затваряна устата! Това е фашизоидно! Нека се изслушваме като цивилизовани хора!", призовава бившия премиер. И обяснява, че не неговото правителство е подписало за затварянето на реакторите в Козлодуй, но от залата продължават да викат.
 

"Няма място за две централи с по 2000 мегавата в България, а и в цяла Югоизточна Европа. Ние потребяваме между 2800 и 3200 мегавата. Къде е това потребление, което ще направи приемлива такава инвестиция? Няма пазар!", изрежда Костов.

"Няма, защото ти срина българската икономика! Трябва да си в затвора, а не тук!", отвръщат му от залата. "А защо не съм в затвора?", усмихва се Костов. "Защото и другите са като тебе!", не се предават от залата. 

Хаосът става все по-голям и накрая по-спокойните от енергетиците призовават колегите си да се изслушват. Едър мъж с кожено яке обаче хвърля нова "бомба". "Дошли сте на нас да говорите за ядрена енергетика. На краставичари краставици ще продавате!", вика от мястото си Рашо Първанов - главен инженер на затворените четири блока и лидер на ГЕРБ в Козлодуй.
 

"Ако сте лидерът на ГЕРБ, елате на трибуната и обяснете на хората позицията си!", кани го Костов. Рашо застава отпред и обявява: "Всички тук сме за ядрената енергетика. Може Бойко Борисов три пъти да каже да гласуваме с "Не", но в Козлодуй ще гласуваме с "Да!". Защото това е работата и животът ни. Не можем да плюем в извора, от който пием!", обявява Рашо. Част от залата му ръкопляска, други мълчат...(със съкращения)

     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 8341 |10.01.2013 Трактора - недосегаем при Костов . 39| 6153 |09.01.2013 Ив. Костов публично "хвърли ръкавица" на С. Станишев . 68| 5570 |12.12.2012 Иван Костов отрече да е убиецът на СДС . 20| 5291 |10.12.2012 Костов почва преговори с Нейнски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads