Реклама / Ads
22| 6115 |28.05.2023 ПОЛИТИКА

Иван Костов заговори за груби политически грешки в ръководството на ПП. Призова за минимизиране на щетите

.
Остри критики отправи към ръководствата на “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” бившият премиер Иван Костов. Той отчете груба политическа грешка - решението на двете формации по отделно да обсъждат по отделно вариантите за съставяне на правителство. Според Костов е излязло така, сякаш ПП вземат решенията си сами и ги налагат на ДБ, които изглеждат като сателит - придатък.
 

"Ако бяха направили общо заседание на ПГ на "ПП-ДБ" нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да говорят неща, които подразниха цялото общество. Заедно трябва да преценяват и да решават", категоричен бе Костов пред Българското национално радио.

 

"Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради това, че се случи рискът да бъдат допуснати политически грешки - да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел. Вярно е, че политиците правят това в частни разговори, но няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства - да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел", допълни Костов.

 

Според него преговорите не просто замразени, а са върнати в изходна точка. Възможно е да остане евентуално договореността за ротационно председателство. Костов счита, че се е провалил опитът да се избере почти сглобено правителство. 

 

Според него най-голямата нелепост в коментарите от записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е твърдението за изпиране на Бойко Борисов.

 

"Този груб израз означава гражданска реабилитация на Борисов, защото това е невъзможно да го направи която и да е партия за който и да било. Ако някой е направил престъпление и има работеща правосъдна власт, този някой е в ръцете на съдебната власт, не е на политическия терен. Удивлявам се как такива неща могат така леко да се говори, при положение, че самият ти искаш да правиш съдебна реформа. Съдебната реформа точно това означава, че политиците не могат да решават кой е невинен и кой е за затвора", категоричен бе Костов. 

 

Той посочи още, че правителство трябва да има - заради бюджет с 3% дефицит, планът за възстановяване и устойчивост, съдебната и конституционната реформа, Шенген, Еврозоната. 

 

Костов  припомни, че след катастрофата на страната в 1996-97 г. политиците са потърсили национално съгласие:

 

"Успяхме да постигнем консенсус по ключови за страната теми и не допуснахме да има насилие, защото бяха до такава степен силни противоречията. Тръгнахме по консенсуса за НАТО и ЕС. По-късно в политиката големите неща се плащат винаги. Не е уникален случаят някоя политическа партия да плати заради напредъка на страната", допълни Костов.

 

Според него има консенсус за съставянето на правителство от експерти - ГЕРБ и ДБ са възприели идеята, лансирана още преди два месеца от Светослав Малинов. Той предложи да се събере ПГ на "ПП-ДБ" и да реши кого излъчва и какъв мандат му дава, за да води преговори с ГЕРБ.

 

По думите на бившия премиер "още когато президентът Румен Радев се възползва от позицията си - чрез своето правителство да предложи ръководители на службите и след това да си ги назначи с указ, тези специални служби от този момент нямат връзка с българската многопартийна политическа система".

 

Костов счита, че руските служби имат интерес България да няма правителство и това е причината да атакуват политическата система у нас. 

 

“Радев може би и не съзнава, защото не е дал доказателства, че разбира рисковете пред страната. Или поради незнание, или поради привързаност, идеологическа близост в режима на Путин, някак си ги обслужва. Не искам да го упреквам директно, че го прави умишлено, защото ми е на върха на езика да го кажа”, счита Костов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7668 |19.05.2023 Христо Иванов: Гешев каза: Имах едни приятели, с които не се занимавах, но сега вече не са ми приятели и ще се занимавам . 17| 6147 |11.05.2023 Христо Иванов за Гешев: Стана нетърпим и за онези сили, които го крепяха на поста . 85| 15009 |30.03.2023 Костов отговори на Радев: Не е купен, а е идеен привърженик на Путин и иска Русия да спечели войната . 50| 5880 |27.03.2023 Иван Костов: Румен Радев узурпира властта, отказва да е президент на целия народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads