Реклама / Ads
3| 2840 |28.09.2022 НОВИНИ

КПКОНПИ взе антинаградата ”Катинар” заради Слави Трифонов

.
Антикорупционната комисия КПКОНПИ е тазгодишният носител на антинаградата ”Катинар” като институция, която не изпълнява задълженията си по Закона достъп до обществена информация. ”Призът” е осигурен на комисията от лидера на ИТН Слави Трифонов. А конкретният повод - отказът на КПКОНПИ да предостави информация дали и как Трифонов е санкциониран за това, че няколко пъти не е изпълнил закона да подаде имуществената си декларация като лидер на парламентарна партия.

КПКОНПИ няколко пъти отказа въпросната информация, заради което предстоят и дела по ЗДОИ.

 

Всяка година Фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ) връчва награди и антинагради(link is external) по случай 28 септември - ден на правото да знам.


КПКОНПИ получава антинаградата в условията на известен рецидив, обясни адвокат Кирил Терзийски от ПДИ, препращайки към антинаградата на комисията от 2019 г. Тогава обаче КПКОНПИ взе антинаграда в другата отрицателна категория - "Вързан ключ". Тази година "вързан ключ" получи кметът на община Брезово. "Срамота" получава Дирекция за национален строителен контрол. Това е категорията за "най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация". Кметът Христо Енков заслужава антинаградата заради отказа информацията за анекса към договора за продажба на фурната в с. Свежен - с абсурдната аргументация в официалния отказ, че искащият информацията не живее в Община Брезово, а след това коментира, че е предпочел общината да плати 510 лв. на заявителката, но да не натоварва служителите си с работа по искането по ЗДОИ.


Положителните награди на ПДИ са в 4 категории - за гражданин, журналист, неправителствена организация и институция. В първата категория за втора поредна година бе отличен активистът Николай Неделчев. Той е номиниран заради активното използване на ЗДОИ, за да постигне по-голяма прозрачност за процесите в рамките на съдебната власт, както и за случващото се по отношение на важни за обществения интерес съдебни дела. Сред успехите му през последната година е спечеленото с помощта на ПДИ дело срещу отказа на спецпрокуратурата да отговори кои са прокурорите, наредили подслушването на президента и разпространили СРС-тата от подслушването в публичното пространство. Неделчев е и сред обжалвалите отказа на КПКОНПИ да отговори на въпросите за Слави Трифонов. Води и дело заради отказа на прокуратурата да обясни как функционира порталът за справки по движението на прокурорските преписки и защо някои преписки се скриват от този портал. Грамота в категорията за граждани получава Катя Тосева.


Наградата за журналист получи Лалка Златанова - главен редактор на "Дарик радио" - Пловдив, която успява да обърне негативната практика на вече несъществуващата спецпрокуратура, която отказва да предоставя информация за движението по конкретни преписки - в случая проверката срещу Елена Гунчева, която беше депутат от "Възраждане", бившия кмет на Пловдив Иван Тотев и районния кмет Ральо Ралев. Грамота в категорията за журналисти получи Лора Филева от "Дневник".


"Златен ключ" получи и "Грийнпийс България" заради активно използване на ЗДОИ в мисията си да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми. Грамота получиха фондация "Стража" (представяща отворените данни от парламента в леснодостъпна форма) и Института за пазарна икономика.


Като институция с грамота беше отличена РИОСВ-Пловдив. Голямата награда в тази категория получи община Банско.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2464 |14.09.2022 Обществено обсъждане на Закона за КПКОНПИ . 0| 2532 |31.08.2022 Крум Зарков работи по нов закон за КПКОНПИ . 0| 2546 |25.08.2022 След изборите: ПП все пак ще върви към назначаване на Рашков начело на КПКОНПИ . 0| 3197 |28.07.2022 Стойчо Кацаров: КПКОНПИ да се махне, здравната система е корупционна дупка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads