Реклама / Ads

46| 5911 |05.04.2020 НОВИНИ

Красимир Каракачанов: Г-жо Нинова, армията не е “бира-скара”

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се разгневи на лидерът на БСП Корнелия Нинова и предложенията на опозицията за актуализиране на бюджета. Те предвиждат орязване на парите за модернизиране на армията, като идеята е средствата да се пренасочат за борба с COVID-19.

“Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията. Левият популизъм е безграничен и винаги изненадва със своето нахалство”, написа Красимир Каракачанов във Facebook.

 

По-рано днес лидерката на БСП разказа за антикризисните идеи на социалистите. Опозицията предлага предвидените почти 2.5 млрд. лева са предвидени за бронирани машини и за кораби да се замразят като проекти и вместо това да се пренасочат към човека с кредити и без доход.

 

"Госпожо Нинова, разбирането на Вашата партия за армията и отбраната като за „бира-скара“ е дълбоко вкоренено в традициите на БСП – от изявлението Ви става ясно, че и Вие сте го възприели без колебание. Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията.

 

В позицията си Каракачанов приканва Нинова да си даде сметка "за хилядите български военни, които с риск за здравето и живота си помагат на пострадали в природните бедствия".

 

Ето и цялата публикация на вицепремиерът:

 

“Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията.

 

Левият популизъм е безграничен и винаги изненадва със своето нахалство.

 

До такъв извод стига човек, когато се запознае с последните хрумвания на лидера на БСП г-жа Корнелия Нинова за блокиране на модернизационните проекти в армията и пренасочване на средствата, включително към ресторанти и малки заведения.

 

Госпожо Нинова, разбирането на Вашата партия за армията и отбраната като за „бира-скара“ е дълбоко вкоренено в традициите на БСП – от изявлението Ви става ясно, че и Вие сте го възприели без колебание.

 

Затова трябва да поясня няколко важни неща:

 

Първо – закупуването на ново въоръжение и техника не е нечия приумица, както явно Вие смятате. Модернизацията на армията е от ключово значение за сигурността и отбраната на страната – особено днес, във време на глобални сътресения и регионална несигурност.

Нито страната ни ще излезе по-силна от кризата с коронавируса, когато и да бъде това, нито регионът ни ще стане по-спокоен, нито мигрантската вълна ще изчезне. Напротив – ще става по-несигурно и ще се нуждаем от по-стабилна отбрана.

 

Второ – Госпожо Нинова, освен за ресторантите, призовавам Ви да си дадете сметка и за хилядите български военни, които с риск за здравето и живота си помагат на пострадали в природните бедствия. Знаете ли на колко години са бойните машини, които изваждат камиони и автомобили от зимните преспи?

 

Поинтересувайте се, ще останете искрено изненадана. Тези машини са на много повече години, отколкото лъскавите мерцедеси на милионерите от Вашата лява партия. И ако сега приемем Вашите съвети за блокиране на модернизацията, утре Вие и Вашите милионери-съпартийци с лъскавите си лимузини ли ще вадите закъсалите хора от снеговете? Едва ли.

 

Трето – Госпожо Нинова, Вашият популизъм е дълбоко разочарование за цялата Българска армия. Познавам армията, защото живея всекидневно с нейните грижи и тревоги и затова Ви уверявам – военните рядко изразяват мнението си публично, но затова пък имат дълга памет и помнят кой е загрижен за армията и за страната ни.

 

Днес Вашето изявление Ви нарежда в една дълга редица на ликвидатори и унищожители, която започва с Иван Костов и жестокото орязване на Българската армия по времето на неговия мандат. Унищожени бяха Строителни войски, Транспортни войски, Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), а имуществото им беше безогледно разграбено.

 

Десетки хиляди офицери и сержанти бяха изхвърлени на улицата, останаха унижени и забравени вместо да получат достойно признание за своята служба към Отечеството.

Унищожени бяха хиляди танкове и стотици самолети, нарязани бяха ракетни установки, хиляди декари военни имоти бяха продавани на безценица, включително и такива в центъра на София. Сега там има молове и супермаркети – това се случваше по време на „царското“ правителство и продължи и по време на тройната коалиция.

 

Тази безотговорност достигна своя връх при „майстора на постните пици“ Симеон Дянков, който наложи идеята си за 40% съкращаване на бюджета на армията – и то във време, в което започваше буря от революции в Близкия Изток и се надигаше океан от мигрантски вълни.
Всеки некадърен и безотговорен политик, който няма представа от дългосрочните национални интереси, се познава по това, че първо посяга на армията.

 

Четвърто - Популизмът и безотговорността на Вашата партия спрямо отбраната на страната не започва от днес. През 2008 година правителството на премиера и председател на БСП Сергей Станишев и ръководената от БСП тройна коалиция сложи край на наборната военна служба – без никакъв анализ на рисковете пред отбраната на страната. Направихте го само за да се изкарате по-католици от папата и по-натовци от генералния секретар на НАТО.

 

Вие днес също правите своето безотговорно изявление без да сте направили никакъв анализ пред какви рискове може да се изправи България през следващите години. Популизмът днес може да има страшни последици утре – защото историята ни учи, че когато една страна няма силна отбрана, винаги се намират външни опасности.


Логиката е такава, че след всяка финансово-икономическа криза следва външните рискове и опасности рязко ескалират. Последният пример е резултатът от финансовата криза в САЩ след фалита на „Лемън брадърс“ през 2008 година, която даде начало на вълна от фалити в целия свят. Отражението в нашата част от света по отношение на сигурността бе разтърсване на целия близкоизточен регион, избухването на т.нар. „арабски пролети“, войната в Сирия и изострянето на редица тлеещи регионални конфликти – и всичко това продължава да рефлектира върху страната ни 12 години по-късно.

 

И накрая – питам се дали президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили г-н Румен Радев, когото Вие давате за пример и когото определяте като „последователен“ – дали той споделя Вашите опасни идеи за блокиране на новото въоръжение и техника за Българската армия.”Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 6850 |01.04.2020 Красимир Кумчев: Имаме 20 дни да спасим положението с осигуряването на храната ни . 6| 3645 |28.03.2020 Красимир Вълчев: Има опасност учебната година да бъде удължена . 14| 6344 |27.03.2020 Красимир Каракачанов: Не може някой на две ракии да вдигне армията . 28| 4075 |21.03.2020 Каракачанов: Няма да излизат танкове, армията ще проверява документи и задържа хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ