Реклама / Ads
2| 7369 |01.04.2020 НОВИНИ

Красимир Кумчев: Имаме 20 дни да спасим положението с осигуряването на храната ни

.
Красимир Кунчев
Ако се спрат транспортните коридори у нас няма да има нищо по магазините. Зеленчуците, плодовете и месото трябва да бъдат гарантирани. Трябва да се подсигурят фуражи, препарати за земеделието, резервни части. Имаме нужда да сме сигурни, че това ще го имаме до края на годината, а не само, че го има сега. Имаме 20 дни да спасим положението, след това ще е късно.
 

Това заяви агрардният специалист Красимир Кумчев в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

 

След 20 април започва изнасянето на разсъд. Започват и други дейности.

Трябват ни работници, които не могат да пътуват в бусовете по двама души.  Ако се спазват мерките ще се вдигнат цените, но ще кажат, че има спекула.

Предложението е РЗИ да осигури дезинфекция на работещите в земеделието. Да им бъдат осигурени предпазни средства.

 

Нужен е план за обезопасяване на сезонните работници и осигуряването на семена. Ако преди 20 дни, когато алармирах, земеделския министър беше събрал производителите и бяха обсъдили от какво имат нужда.  Ако го бяха направили и бяха предложили специализиран кредит за замеделски производители да си осигурят работата.

220-230 консервни фабрики има в България. По същия начин министърът може да събере и тях и да обсъдят и тяхната работа.  Държавата може да гарантира изкупуването на продукцията.

 

Положението е екстремно.  Производителите могат да произведат, но дали имат пазар.

Земеделския министър създаде някакъв щаб, който го оглави инженер. Освен зеления коридор за транспорта, който доставя хранителни продукти, друго не се направи.  Ако спрат коридорите за три дена ще се изпразнят коридорите.

 

Вчера говорих с мой познат, който има мелница, той има нужното за да произвежда, но няма пакет, в който да се сложи брашното. Това е нещо с което се сблъскват много производители.

 

Оказа се че има 29 браншови организации, много от тях имат по няколко члена, вижда се, че не генерират нищо. От години не може да се преброят. Давам конкретно предложение на министър Танева да се добави само един ред: „Членувате ли в браншова организация“ и да приложат документ за платен членски внос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4022 |28.03.2020 Красимир Вълчев: Има опасност учебната година да бъде удължена . 14| 6800 |27.03.2020 Красимир Каракачанов: Не може някой на две ракии да вдигне армията . 2| 4169 |19.03.2020 Доц. Шивачев пред Фрог: Много хора се отзоваха на молбата ми за предпазни щитове, вече имаме всичко . 3| 4038 |15.03.2020 Красимир Вълчев: Кризата е шанс за по-бърза крачка към електронно обучение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads