Реклама / Ads
7| 6521 |11.07.2024 НОВИНИ

Кремъл знае, че дори най-зловещите тактики няма да сломят Украйна. Затова се насочва към ЕС и НАТО

.
Източник: EUvsDisinfo
Кремъл знае, че дори най-зловещите тактики за сплашване – като изстрелването на крилата ракета срещу детска болница – няма да сломят съпротивата на Украйна, докато подкрепата от ЕС и НАТО продължава. Поради тази причина основната цел на руските кампании за дезинформация е да се отслабят ЕС и НАТО: за това се използва всяко реално или въображаемо пропукване в единството на членовете им.
 

„Двустранна“ визита

 

Пропагандистите съзряха потенциал за такова пропукване в посещението на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан в Москва на 5 юли и срещата му с Путин като част от неговата „мисия за мир“, както сам я нарича. Путин поздрави Орбан с думите, че „разбира“, че Орбан е дошъл „не само като наш дългогодишен партньор, но и като председател на Съвета на ЕС“.







Вярно е, че Унгария току-що започна шестмесечното си ротационно председателство на Съвета на ЕС. Въпреки това държавите членки и висшето ръководство на ЕС, включително върховният представител Жозеп Борел, бяха много категорични, че председателството не дава на премиера Орбан мандат да говори от името на ЕС по въпросите на външната политика.

 

Контролираните от руската държава издания и другите про-кремълски медии обаче експлоатираха докрай визитата на Орбан и реакцията на останалите европейски лидери. Посещението естествено предизвика голям медиен интерес и руските дезинформационни агенти с лекота разпространиха посланията си за разделение между европейските ръководители и даже поставиха под въпрос легитимността на ЕС и НАТО.

 
Уж в услуга на мира

 

Посещението предостави трибуна за манипулативните твърдения на Путин, че Русия е заинтересована от прекратяване на военните действия чрез преговори. Той очерта условията за такива преговори непосредствено преди конференцията за мира в Украйна през юни. Твърденията на Путин подхранват наратива, че Украйна и нейните западни съюзници удължават конфликта. Условията на практика означават капитулация на Украйна и следователно не са сериозна основа за прекратяване на войната.

 

И пак се убиват деца

 

За пореден Путин разкри истинските си намерения, когато военните му предприеха една от най-жестоките атаки срещу цивилни от началото на инвазията през 2022 г. Крилата ракета удари детската болница „Охматдит“ в центъра на Киев – най-голямата педиатрична клиника в Украйна за деца с рак и други сериозни заболявания. Болницата бе почти напълно разрушена и няколко души бяха убити. Наред с това нападения в цялата страна отнеха живота на повече от 37 души, включително три деца, и раниха над 170.







Дезинформационната мрежа на Кремъл бързо подхвана обичайния цикъл на отричане и отхвърляне. Пропагандните говорители коментираха, че болницата е била ударена от доставена от Запада ракета за противовъздушна отбрана. Руският представител в ООН стигна даже по-далеч – заяви, че това е норвежка ракета NASAMS и призова норвежките власти да предприемат мерки срещу престъплението, което всъщност е извършено от собствената му страна. Атаката се случи посред бял ден и кадри с висока резолюция показаха как ракетата пада непокътната в болницата, умишлено насочена към мишената си – това позволи на експертите да я идентифицират като руска крилата ракета Х-101.

 

Изправени пред тези доказателства, кремълските дезинформатори също се принудиха да публикуват кадри от руската ракета. Макар че изображенията недвусмислено потвърждават ролята на Кремъл в нападението, медиите просто ги представиха като доказателство, че ракетата представлява снаряд за противовъздушна отбрана. Дезинформацията не разчита непременно на фалшификати. Факти и автентични изображения могат да бъдат представени в изкривен контекст, за да подкрепят определени дезинформационни наративи.

 

Отговорът на руската медийна мрежа силно напомня на реакциите след обстрела на родилното отделение №3 в обсадения Мариупол, атаката на гарата в Краматорск, клането в Буча и свалянето на полет MH17. Пропагандистите наводняват информационното пространство с лъжи и изопачени твърдения, за да прикрият руското насилие и военни престъпления.

 

„Злият Запад“ и „алчната Украйна“

 

Циниците биха си помислили, че бомбардировките на 8 юли имат нещо общо със срещата на върха на НАТО, започваща на следващия ден – от 9 до 11 юли, т.е. че може би изпращат някакво нездраво послание. Лично циници като говорителя на Путин Дмитрий Песков и руското министерство на отбраната направиха връзката – казаха, че украинската „истерия“ относно цивилните жертви често се разразява точно в навечерието на срещите на върха на НАТО с цел да се осигури финансиране за военните усилия. Руската дезинформационна мрежа даде трибуна на тези съобщения и ги комбинира с внушения, че Украйна не знаела как да борави със системите за противовъздушна отбрана. Така че предоставянето на повече възможности за самозащита на Украйна уж водело до по-голям брой цивилни жертви.







Тези манипулативни послания обслужиха две цели едновременно: отклоняване на отговорността на Русия за атаката и предизвикване на разделение сред съюзниците от НАТО преди срещата на върха. Както обикновено Кремъл твърди, че повече подкрепа за Украйна ще доведе само до повече страдания – непрекъснато усилие за дискредитиране на алианса в очите на световната публика и за подклаждане на разделения.

 

Сюжетите от този вид не са новост и им се дава повече гласност именно в този момент, за да съвпаднат с медийното отразяване и да се чуят по-добре. Те твърдят, че Съединените щати и други западноевропейски страни искат да използват Полша, балтийските държави и Украйна като пушечно месо, за да отслабят Русия без лично да рискуват да пострадат, като същевременно етикетират НАТО като агресор. Обвиняването на НАТО, ЕС и самата Украйна за атаките на Русия срещу невинни украински деца се вписва в контекста на дезинформационните усилия на Русия за отслабване на противници, които не може да неутрализира по друг начин.

 

Бъдете бдителни и не се подвеждайте!

 

EUvsDisinfo. Преводът е на Представителство на Европейската комисия в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2678 |11.07.2024 Прокуратурата протестира предсрочното освобождаване на Биляна Петрова . 4| 3995 |11.07.2024 Пеевски си върна контрола над официалния сайт на ДПС . 3| 2535 |11.07.2024 Чистки в СОС: Смениха ръководствата на шест общински дружества, единствено Братоев остава в "Метрополитен"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads