Реклама / Ads
5| 5602 |11.05.2020 НОВИНИ

Крум Зарков: Не се управлява с брифинги, управлява се с ясни правила

.
Крум Зарков
”Не се управлява с брифинги, управлява се с ясни правила. Трябваше да има ясни правила в закона за извънредното положение, за да има сигурност у гражданите. Оставаме на метода брифинг, който често се превръща в проба-грешка”.
 

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БСТВ.

 

Той припомни, че нищо не е предвидено за хората, които са загубили всякакъв доход в следствие на кризата и са били принудени да излязат в неплатен отпуск. Депутатът подчерта, че от левицата са предложили за тези хора да бъде отпусната минимална работна заплата за периода на кризата.

 

„Искахме повече безвъзмездна помощ, а правителството предлагаха кредити. Кредитите вършат работа на хората, които имат възможност да ги обслужват“, смята народният представител.

 

„Предложихме ДДС за храни и лекарства да се намали на 9 % - това щеше да помогне на много хора и браншове. Отново не се направи никакво проучване, а беше отхвърлено от управляващите с мотиви като този, че „ДДС не се пипа“. Правителството работи ситуационно, адхок. Сега повече от всякога имаме нужда от план за следващите месеци“, категоричен е Зарков.

 

По думите му, ако мярката „60/40“ не проработи, отговорността на правителството ще е много голяма, тъй като това е една от малкото безвъзмездни мерки, които трябва да помогнат на хората да запазят работата си.

 

„За съжаление не беше достатъчно ползотворно заседанието на правната комисия днес, много разумни предложения на БСП бяха отхвърлени по отношение на закона за здравето. Законопроектът не е на висотата, на това, което заслужават гражданите. Утре ще продължим да се борим за нашите предложения в пленарна зал", коментира още той. 

 

По думите му по настояване на левицата новата извънредна епидемиологична обстановка няма да може да бъде обявявана еднолично от министъра на здравеопазването, а ще бъде решавана от МС, тоест правителството ще поеме цялата отговорност. Зарков отбеляза, че към новия закон трябва да се подходи максимално отговорно.

 

„За съжаление, критериите остават недостатъчно изяснени, остават варианти за злоупотреби. Ние като опозиция ще следим това да не се случва“, заяви той.

 

Крум Зарков припомни още, че временната комисия, предложена от левицата, трябва да следи харченето на публичния ресурс за борбата с КОВИД-19, като съблюдава правилата, по които се разпределят средствата, да се види какво правят с парите тези, които ги получават и накрая – да се направи обобщен доклад с ефективността на тези средства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5009 |28.04.2020 Кристиан Вигенин: Една парламентарна демокрация не се управлява от телевизионния екран . 6| 5914 |24.04.2020 Богдан Милчев: Пътната безопасност в България се управлява през телевизора . 7| 4147 |22.04.2020 Крум Зарков: Оспорваме текстове за проследяването чрез мобилни телефони . 5| 4012 |16.04.2020 Таско Ерменков: Управляващите говорят „ще“, тоест в бъдеще неопределено време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads