Реклама / Ads

7| 3352 |22.04.2020

Крум Зарков: Оспорваме текстове за проследяването чрез мобилни телефони

.
Тримата депутати от БСП Източник: фейсбук
Внесохме искане за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона за електронните съобщения, с които се позволява на МВР да проследяват, чрез мобилните им телефони, граждани, обект на ограничения по Закона за здравето.

Пороците на оспорените разпоредби са много, а големият риск е, че те отварят широко вратите за злоупотреби и за нарушаване на изконни, конституционно защитени права, каквито са неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията.
Под благовидния предлог за опазване на общественото здраве и под прикртитието на извънредното положение, ГЕРБ и присъдружни записаха в закона, че подобно проследяване ще се извършва без предварителен съдебен контрол. Тази възможнест не е ограничена за времетраеното на извънредното положение, а ще се прилага и след него.


Всъщност законът, който оспорваме бе приет в нарушение на парламентраните правила.Той е пришит към Закона за извънредното положение, между първо и второ четене, на крак и без връзка с приетия по принцип законопроект. Затова и молим Конституционния съд да преразгледа досегашната си практика и да се произнесе по допустимостта на предложения между първо и второ четене, излизащи отвъд обхвата на одобрени на първо гласуване законопроекти. Сегашното тълкуване, според което тази преценка принадлежи единствено на Народното събрание, практически предоставя неограничена възможност на мнозинството да решава кои закони да приема с едно и кои с две гласувания. Много от лобистките поправки и законодателни недомислици минават именно по този път.

 

Като опозиция непрекъснато алармираме за това, но арогантността на мнозинството в този парламент достигна такива размери, че Конституционният съд просто е длъжен да се намеси. В ситуацията като днешната, когато парламентарният контрол се саботира от управляващите, а свободните медии и гражданското общество са под натиск, Конституционният съд има изключително важна роля при опазването на демократичните устои на нашата държавност.

 

 

Депутатът от БСП Крум Зарков, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Крум Зарков: Заболяването на обществения организъм вероятно ще надживее проклетия Ковид-19 1| 3345 |07.04.2020 . НС преразглежда текстовете на Закона за извънредното положение 3| 3035 |23.03.2020 . Президентът Радев наложи вето върху текстове от извънредния закон, връща го в парламента 51| 6239 |22.03.2020 . Манолова: Г-н Борисов, депутатите на ГЕРБ подготвят лобистки текстове за извънредния закон!!! 36| 11344 |19.03.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ