Реклама / Ads
27| 5502 |18.03.2014 НОВИНИ

П. Курумбашев: Може да е соц, но ще строим язовири

.
На някой може да му прозвучи като носталгия по социализма, но да се направят язовири за над 100 млн. лв. отдавна не се е случвало в нашата държава. Това заяви Петър Курумбашев, зам.-председател на ПГ на КБ и председател на Комисия по околната среда и водите в НС, на пресконференция в централата на БСП.
 

Той припомни, че е имало период на мощно хидро-техническо строителство и това е 50-те и 60-те години, когато министър на енергетиката е бил Кимон Георгиев. По думи на Курумбашев инвестицията в язовир „Луда Яна“ и пречиствателна станция до Панагюрище, е в размер на 52 млн.лв. и се очаква строителството да започне до края на 2014г. Следващият проект, който депутатът представи, е строителството на язовир „Пловдивци“ с пречиствателна станция за питейни води в близост до Рудозем, който е на стойност 40 млн.лв. „Това строителство се очаква да започне по-скоро. Не до края на годината, а до края на лятото“, допълни той. Според Курумбашев трети проект, за рехабилитация на язовир „Студена“, близо до София, ще започне 2015г. „Става дума за 30 млн. лв. Като се съберат парите ще видите 122 млн.лв, които се инвестират в язовири“, обясни той. Зам.-председател на ПГ на КБ подчерта, че изминалата година е била благоприятна от гледна точка на сметки за ток и парно, но не и от гледна точка на това, че не е паднал почти никакъв сняг. „Възможно е да възникнат водни режими, а това е един ресурс, който ще бъде обект на сериозни битки в следващите години в много държави и региони. Днес беше подписан и договорът за проектиране на язовир „Нейковци“ до Трявна. Там проектът е сравнително малък за 2 млн.лв., но става дума за много по-добро водоснабдяване, както вода за поливане, така и за питейна вода“, каза той.
 
По темата за предстоящите европейски избори, Курумбашев обърна внимание на няколко имена от листата на КБ. „Едното е на Достена Лаверн, която е на 5-то място. Една много сериозна заявка сред левите интелектуалци в България и човек, който е завършил Класическата гимназия тук и има много солидно образование, след това във Франция и много сериозно признание във френските интелектуални среди. Надявам се да го получи и тук“, каза той. Другото име, който той подчерта е на Александър Симов. Според Курумбашев той продължава традицията журналисти да стават политици, „което не знам дали е най-добрият път“, допълни той и даде пример с Австрия, където водачът на австрийските социалисти ще бъде много популярен журналист, дълго време работил в САЩ.

По неговите думи Андрей Пантев също би бил украшение за всяка една листа. „Но моят спомен от предишния парламент е за трима професори в нашата група, три топа – Стефан Данаилов, Любен Корнезов и Андрей Пантев. Много се радвам, че и той е в този отбор“, заключи Петър Курумбашев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 7065 |18.03.2014 Т. Дончева: Светльо (Лазаров-б.ред) толкова си може . 26| 7950 |17.03.2014 Курумбашев: Само 3 партии ще минат бариерата на евровота . 103| 8520 |17.03.2014 Говорител на Кремъл: Можем да превърнем САЩ в пепел . 3| 5415 |12.03.2014 19 000 бомби цъкат край Петолъчката, може да гръмнат от влагата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads