Реклама / Ads
3| 4126 |24.09.2023 НОВИНИ

Лавров не вижда как ще се възобнови зърнената сделка. Обвини Запада в надменност

.
Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ и Европа в надменност спрямо останалата част от света. Причината - провалената сделка за износ на зърно, която спря да действа през юли заради оттеглянето на Москва от постигнатото с посредничеството на Турция и ООН споразумение.
 

Лавров говори след седмица на интензивна глобална дипломация на годишната среща на световните лидери в ООН, където президентът на Украйна Володимир Зеленски, който присъства лично. 


Износът на зърно бе ограничен значително след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Засегнати бяха бедните и развиващи се страни. Проблемът беше временно решен с Черноморската сделка за износ на зърно, но Русия се оттегли и отплаването на кораби, пренасящи култури, стана рисково. Москва посочва, че не са били изпълнени изискванията й да се улесни износът на зърно и торове от Русия. След това решение на Кремъл се търсят множество начини за възобновяване на споразумението. 


В писмо до Лавров миналия месец генералният секретар на ООН Антонио Гутериш очерта четири мерки, които ООН може да предприеме незабавно, ако има разбирателство, че Русия ще се съгласи на възобновяване на черноморската сделка за зърно.


Лавров е посочил, че ясно е обяснил на Гутериш защо предложенията му "няма да работят". Допълни, че Москва не ги отхвърля, но ги определи като "нереалистични". 


Предложенията на ООН разчитат на добрата воля на западните страни и частния сектор. Но след като Москва се оттегли от сделката, тя извърши многократни въздушни удари по украински пристанища и складове за зърно, което според Гутериш тази седмица подкопава усилията на ООН да помогне за улесняването на руския износ на храни и торове.


Лавров коментира и предложеният от Украйна мирен план с Русия като отново посочи, че той е "напълно неосъществим". Предложената от Киев мирна формула дойде като отговор на китайското предложение, което беше в 12 точки, но повтаряше до голяма степен исканията на Русия. Формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски призовава за пълно изтегляне на руските войски от украинска територия, освобождаване на всички военни заложници и депортирани украинци, както и хранителна и енергийна сигурност.


Още миналата седмица външният министър на Русия посочи, че Русия е готова да преговаря за мир с Украйна, но топката била в полето на Киев, а освен това темата се е превърнала в “заговор” срещу Москва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4544 |24.09.2023 Румъния извива ръце заради Шенген: Блокира Виена в НАТО . 14| 4373 |24.09.2023 ISW: Украйна напредва западно от Запорожие . 0| 4168 |24.09.2023 Очаква ни дъжд на места . 26| 8580 |23.09.2023 Русенският митрополит Наум: Затварянето на т.нар. руска църква ”Св. Николай” в София е недопустимо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads