Реклама / Ads
0| 3385 |02.06.2022 НОВИНИ

Легия “Антимафия”: БАБХ проверява само 20% от камионите на Свиленград. В останалите 80% не знаете какво ядете

.
Григор Здравков в студиото на ”Въпросите” по ТВ1
Държавата покрива сега 20 % от пробите на влизащите от Турция камиони. В останалите 80 % не знаете какво ядете. Това каза шефът на легия “Антимафия” Григор Здравков пред Светла Петрова в предаването “Въпросите” по ТВ1.
 

Той показа документи, от които става ясно, че БАБХ издава документи за преминали камиони през ГКПП “Кап. Андреево”, без да бъдат проверявани и то със задна дата. Здравков цитира документи, които е получил лично от вносителя Георги Василев, наричан от него още Гошо Пипера. 


“От 3-4 дни е дадена проверка на КПКОНПИ за това, че служителка на БАБХ на “Капитан Андреево” е издала сертификат със задна дата за камион, който е вече в Германия. Ще видите, че това е практика. Първият документ, който мен ме втрещи е много пресен - с дата 11. 05. 22 г. Държа да отбележа, че това е подписано от началника на БАБХ в Свиленград.

 

Той указва да се издаде документ за камион, който вече е минал предния ден. Ми познайте на кого е камиона. То си пише - фирмата на Георги Василев. Забележете какво пише там - камионът е минал на 10. 05 и не е представил пратката пред официалните инспектори за извършване на проверката съгласно регламента. Заповедта е подписана от началник отдел Даниел Павлов.  Това доказва, че този камион не е минал през проверка на БАБХ. фирмата няма нищо общо. Инспекторите са държавни служители на БАБХ”. 

 

Григор Здравков показа документ, според който става ясно, че този камион е минал през митница. Той допълни: “Предоставям ви фактура от фирмата. На тази фактура, издадена чак на 11. 05. няма нищо друго, освен такса здравен контрол. Няма така наречената “товаро-разтоварна дейност”. Този камион, според мен, не е бил на пункта, когато е “обработен” с един ден закъснение.


Шефът на НПО-то подробно обясни как влиза и през какви контролни органи минава всеки камион:  


“Да ви кажа как стават проверките - камионът влиза на ГКПП “Кап. Андреево” и минава през граничния контрол. След това минава през митница и рентгена за наркотици. Ако има някакво съмнение, камионът се отваря, като се маха т. нар. митническа пломба. И след това камионът отива в лабораторията. Там идва доктор, който е държавен служител, назначен от БАБХ. И той определя от коя част на камиона да се вземе продукция за проба. И чак след това тя отива в лабораторията.

 

Да продължим - ето я фактурата, тук има само държавна такса. Да обясним на г-н Василев, че по два члена - чл. 36 и чл. 50, държавните такси не подлежат на ДДС. Така, че да не говори, че фирмата не издава фактури с ДДС. Да виждате в документа някъде отбелязано, че е платено за товаро-разтоварни дейности. Не. Значи този камион го няма. Направих си труда да попитам представители на гранична полиция и те казаха така: “Г-н Василев дойде сам”. Така, че ако този камион е бил обработен документално, без да е там, това е нарушение. 


Шефът на легия “Антимафия” даде и друг пример: “Показвам ви фактура на турски тир от 4.08 2021 г. Нещата стоят по същия начин. Сега ще ви покажа нещо друго, от което ще паднете - г-н Василев ми е предоставил /бел. ред. показва снимка/ ненарушена турска митническа пломба, като твърди, че този камион въобще не е минал никаква проверка и в момента, в който е сниман, се намира в Ямбол. На това нещо ме се вика контрабанда. 


Искам да кажа, че това е практика на границата от служители на БАБХ и която и да е частна фирма няма нищо общо с това. Забележете, че е издадена и касова бележка. За тази работа има данъчни. Тази фактура, нито една от двете страни - който взима и я дава, не може да я осчетоводи. Просто някой трябва да чете закона в тази държава. 


Сега официално ви граби държавата. А си представете служителите, които действително са на възраст между 50-60 години от БАБХ, как се занимават с товаро-разтоварна дейност. Държавата покрива сега 20 % от пробите на влизащите от Турция камиони. В останалите 80 % не знаете какво ядете. Колкото повече проверки се правят и колкото повече лаборатории има, толкова сте по-сигурен какво ядете. 


Господа, четете си закона, в гранична зона камери се слагат с разрешение на гранична полиция. Когато искате да махнете една фирма заради друга-това не се нарича демокрация. Ако искате промяна, първо си направете конкурс и вкарайте конкуренция, преди да съсипвате всичко и храната на нашето население”, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 35350 |31.05.2022 Шефът на легия “Антимафия”: 10 млн. лева подкуп е поискал олигарх и човек от властта от бивша фирма на ГКПП “Кап. Андреево” . 0| 11199 |30.05.2022 Първо във Фрог: Издирват се още камиони, пуснати към Европа от БАБХ на “вдигната бариера” . 0| 4360 |27.05.2022 Резултат “Нула” за хаоса на ГКПП “Кап. Андреево”, след 4 часа скандали, искания на оставки и обвинения в парламента. Службите се дистанцираха от БАБХ . 0| 3487 |26.05.2022 Депутати изслушват шефа на БАБХ и собственика на “Евролаб 2011” след сигнал за корупция по високите етажи на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads