Реклама / Ads
11| 6450 |24.02.2021 НОВИНИ

Нова "тежка диагноза" от лекар: Ваксини няма

.
В Ботевград ваксини няма. Може би тези ваксини се пренасочиха към имунизационните центрове, но не се оцени ресурса. Масовата имунизация реално трябваше да се осъществи от личните лекари, тъй като сме доста повече. Имунизацията ще е с десетки хиляди на ден повече, ако ваксината е при нас.
 

Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR общопрактикуващият лекар д-р Валери Радков. 


“Ваксини няма” е присъда, която произнасят общопрактикуващи лекари вече втори пореден ден. Вчера точно тези думи се чуха и от лекар от Кресна. “Ваксини няма” идва на фона на стартиралата преди дни масовата ваксинация у нас, и след като премиерът нареди количества да има и в най-малките населени места. Интересът обаче се оказа по-голям, а системата както винаги - неподготвена. 


"Големите градове вероятно също са неприятно изненадани", посочи д-р Радков и добави: "Нямаме инструкции как да пренесем ваксината. Имаме списъци на пациентите, имаме телефоните им, само чакаме да се появят ваксините и да започнем ваксинация".


Той сподели, че се надява проблемът с недостига на препарати да бъде решен през март. Спорно е обаче дали проблемът ще бъде решен тогава. 


ФрогНюз припомня, че вчера от агенция “Ройтерс” публикуваха информация на вътрешен източник, според която и за второто тримесечие компанията AstraZeneca (с чиято ваксина тече масовата имунизация у нас в момента) отново няма да успее да изпълни поетите в договора с ЕС ангажименти и ще достави по-малко количества от препарата срещу COVID-19. 


"Засега пациентите нямат право на избор. Предполагам, че ще работим с AstraZeneca. Аз малко се съмнявам, че всеки ще може да избира каква ваксина да му бъде поставена", каза още общопрактикуващият лекар.


Обещание обаче въпреки това има. Оказва се - без наличие на особени гаранции. Още преди месец здравните власти увериха хората, че ще могат да избират какъв препарат да си поставят. Към днешна дата одобрените за употреба на територията на ЕС са три - Pfizer/BioNTEch, Moderna и AstraZeneca. Ваксинира се обаче с “каквото има”. Това каза и премиерът Борисов вчера. Заявката е отново, че възможност за избор ще има през март. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4038 |22.02.2021 Корнелия Нинова се срещна с кандидат-кмета на БСП за Мъглиж . 11| 3368 |22.02.2021 Корнелия Нинова: Искаме повече държавна грижа за културата . 8| 4454 |21.02.2021 Диана Фиданова: Цел №1 е да задържим хората . 13| 3261 |19.02.2021 Нинова за проблемите в земеделието: Подкрепа от държавата за родното производство на храни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads