Реклама / Ads
11| 5536 |28.07.2009 НОВИНИ

Левицата на нож срещу лустрацията в парламента

.
Търси помощ от свои в Конституционния съд, разчита и на хора от квотата на президента, за да събори забраната бивши агенти да ръководят комисии в НС
 


Парламентарната група на Коалиция за България е взела решение да сезира Конституционния съд за лустрационните текстове в новия правилник на парламента. Това съобщи говорителката на БСП Корнелия Нинова пред журналисти от столичните медии.

Червените ще направят необходимите стъпки, за да потърсят съюзници от другите парламентарни групи срещу антиконституционните според тях мерки, които нарушават правата на депутати, сътрудничили на бившата Държавна ссигурност.
Социалистите ще се запознаят и с проекта за лустрационен закон, над който вече обяви, че работи Синята коалиция. Депутатът от СДС Лъчезар Тошев и колегата му от ДСБ Иван Иванов са хората, които ще подготвят проектозакона и ще го предложат за обсъждане в най-скоро време.

41-вото НС стартира с решение бивши сътрудници и агенти на ДС да не могат да оглавяват някои от ключовите парламентарни комисии – по бюджет и финанси, по вътрешна сигурност и обществен ред, по контрол на еврофондовете, в комисията за въоръжените сили, антикорупционната комисия, комисията за контрол на ДАНС и т.н.

Заради приетите текстове историкът проф. Божидар Димитров, избран мажоритарно за депутат от ГЕРБ, не получи шанс да оглави комисията по култура в НС. В замяна на това премиерът Бойко Борисов го назначи за министър без портфейл в кабинета си.

След изразените от Синята коалиция колебания по повод на двойния стандарт, демонстриран от парламентаристите и изпълнителната власт, съпредседателите на сините Иван Костов и Мартин Димитров обявиха, че ще подкрепят състава на новото правителство, за да не минират антикризисната му и реформаторска мисия.

Бившият шеф на предишната комисия за достъп до архивите на ДС Методи Андреев съзря лукав замисъл в намерението на парламентарната левица да се обърне за тълкувателно решение към Конституционния съд. В предаването на Иван Бедров „Булевард България” по Re: TV окачестви КС като „политически орган”, зависим от бившите управляващи и президента Първанов.

Според Андреев сегашният му състав до голяма степен е плод на квотно споразумение между тях. Затова било логично да се очаква, че КС ще подкрепи антилустрационния патос на Коалиция за България.

Той напомни още, че един от членовете на КС в момента е бившият МВР-министър Георги Петканов, който не веднъж е заявявал твърдата си позиция срещу отварянето на досиетата.

Андреев върна лентата назад към началото на прехода, когато петима конституционни съдии с картончета от ДС са отхвърлили забраната бивши агенти на ДС да присъстват в ръководните органи на БНБ, предвидена в тогавашния закон за банките.

Тези дни стана ясно, че от 1991 г. насам трима от управителите и подуправителите на централния трезор са били зависими от агентурното си минало. Най-видният сред тях е банкерът Тодор Вълчев, работил за ДС под псевдонима „Сотир” от далечната 1951-ва до 1990 г. Методи Андреев намери пряка връзка между този факт и грандиозното източване на банките през 1996 г., обслужило създаването на червената oлигархия за сметка на спестяванията на милиони обикновени българи. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5974 |17.07.2009 Отложиха делото срещу Анелия Цветкова . 13| 4907 |14.07.2009 Сините - срещу политическото номадство . 13| 5122 |11.07.2009 Готвят атентат срещу Цветан Цветанов . 4| 4730 |09.07.2009 Филипов е на свобода срещу 10 000 лева гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads