Реклама / Ads
0| 8849 |12.03.2022 НОВИНИ

Левон Хампарцумян: Държавите не фалират, фалира населението

.
Левон Хампарцумян
Решението да се търгува само с рубли е още едно затруднение за търговия с Русия. Рублите в един момент ще бъдат обезценени. Богатите руснаци ще могат да ходят по курорти, но репутацията им ще бъде сериозно пострадала. Те ще бъдат стигматизирани, това не е непременно справедливо отношение
 

Това заяви пред NOVA NEWS банкерът Левон Хампарцумян. "Държавите не фалират, фалира населението, но няма да има растеж, държавата ще е по-затворена в себе си. Възстановяването на доверието в бизнеса се случва трудно и е дълго", допълни той.

"Българските фирми, които зависят само от Русия, ще имат големи затруднения, може и да престанат да работят с тях", прогнозира финансистът.

 

"Всичко води до сериозни икономически затруднения за Русия, трудно ще се прави бизнес, желаещите ще намалеят. Тези, които не харесват Путин в Русия, все още ще могат да напуснат и ще го направят, а това е и начин режимът да се освободи от тях", смята Левон Хампарцумян.

 

"Блокирането на резервите на Централната банка на Русия ще предизвика ликвидни затруднения, те притежават тези пари, но не могат да оперират с тях, това е по-тежко от спирането на SWIFT", заяви експертът.

 

За ситуацията в България Хампхарцумян заяви, че ще има висока инфлация, високи цени на горивата, но надеждата му е това да не е за прекалено дълго.

"Трябва да се пренареди икономиката и системите за производство и доставка, за да са по-устойчиви фирмите и бизнеса на непредвидени промени", смята банкерът.

Финансисистът се надява инфлацията да не мине 15%, а да бъде средно между 5 и 6 процента за по дълго време.

 

"Ще трябва да харчим повече за отбрана. Буфери в бюджета има, няма опасност за валутния борд. По време на война бюджетната стабилност е желателна, но не задължителна, ще трябва да се оправяме с проблемите. Годината вече е тежка, защото има много неопределености. Ние трябва да сме по-категорични в позициите си, не бива да се докарваме отново да сме против всички", заключи Левон Хампарцумян.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2796 |10.03.2022 Елена Йончева: Държавите в ЕС трябва да имат еднакви критерии за „златните визи“ . 0| 3291 |27.02.2022 Хампарцумян: Санкциите на ЕС ще ударят много сериозно руските олигарси около Путин . 4| 3059 |21.01.2022 ЕК настоява държавите в ЕС да съгласуват допълнителните изисквания за ковид сертификатите . 6| 4713 |06.01.2022 Защо държавите масово намаляват карантината, след като Омикрон настъпва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads