Реклама / Ads
3| 3832 |07.09.2021 НОВИНИ

Любомир Дацов за актуализацията на бюджета: Гаси се пожар с бензин

.
Любомир Дацов Източник: БГНЕС
Доста несериозен беше подходът към тази актуализация, имаме тотално сменена икономическа ситуация спрямо началото на годината, когато са правени разчетите на държавния бюджет за тази година. През второто тримесечие имаме 9 на сто растяща икономика, трето тримесечие по предварителни данни дори ще имаме растеж над 10 на сто. Така финансистът Любомир Дацов коментира пред Българското национално радио предстоящата актуализация на бюджета.
 

„България тази година ще отбележи може би най-високият си растеж от 2009 година насам. Това означава, че може би ще имаме растеж на годишна база над 5 на сто. Това означава, че трябва да има тотално различен подход към бюджета и вместо да бъде планиран голям дефицит, както беше тази година, трябва да бъде на превишение, за да не бъде стимулирана инфлацията. Министерство на финансите трябваше да внесе истинска макрорамка с оценка за тази година и някакви приблизителни оценки за следващата“, смята той.

 

„И на тази база да бъде поставена нова фискална цел, която да отговоря на икономиката, защото в момента това, което се прави се прави е на парче и цялата картина е абсолютно неясна.  Ако мога да го оприлича – „Гаси се пожар с бензин“, което може само да донесе проблеми, а не да ги реши“, заяви Дацов.

 

По думите му не е проблем, че ще се увеличат пенсиите с тази актуализация, но в дългосрочен план това рано или късно ще доведе до дефицити и вдигането на определен тип данъци.

 

„Сегашната игра, че някой се прави на добър преди изборите, за да даде нещо на хората, в дългосрочен план една такава рискова политика ще доведе до вдигането на данъците за всички“, добави финансистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3830 |07.09.2021 Депутатите заседават извънредно за актуализацията на бюджета . 6| 4407 |05.09.2021 Заплахата за убийство: Кой е Любомир, който успя да предизвика политическа буря в държавата? . 3| 3673 |04.09.2021 Владислав Панев: Президентът ще забави разпускането на НС до приемане актуализацията на бюджета . 8| 5077 |03.09.2021 Любомир Каримански, ИТН: Разочароваха ме политическите интриги, партиите са водили разговори за позиции в регулаторни органи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads