Реклама / Ads
3| 2824 |25.11.2023 НОВИНИ

Любомир Кючуков: Ако Израел унищожи Хамас, кой запълва политическият вакуум?

.
Любомир Кючуков
"Няма победител. И двете страни са заинтересовани от това споразумение, от тази размяна на заложници. Това е позитивен епизод в условията на тежка криза". Този коментар направи дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, за временното спиране на бойните действия в Ивицата Газа и споразумението за размяна на заложници срещу затворници от двете страни на конфликта.
 

Големият въпрос е ще се превърне ли това споразумение в нещо повече от епизод. Първото условие е то да издържи и второ, евентуално да бъде развито, посочи той в ефира на БНР.

 

Все пак е трудно да се очаква споразумението да прелее в трайно спиране на военните действия, защото на този етап Израел не ревизира крайната си цел – унищожаването на Хамас, уточни дипломатът.

 

"При освобождаването на всички израелски заложници няма гаранция, че от страна на Израел ще бъдат спрени военните действия. Хамас би разчел подобно развитие на събитията като лишаване от важен ресурс."

 

По думите му, "мрачният въпрос е ще бъдат ли най-после достатъчни жертвите", дадени и от двете страни, за да се стигне до трайно решение на палестинския въпрос, или след няколко години ще наблюдаваме същото като сега и като досега.

 

"Трайното решение е разписано преди повече от 70 години – създаване на две държави. Дали ще се постигне това – ключова ще бъде ролята на глобалните играчи. Това в най-голяма степен зависи от САЩ".

 

Като основен съюзник на Израел САЩ имат най-сериозна възможност да влияят върху хода на събитията в Близкия изток. Те категорично не биха желали войната да прерасне в регионален конфликт, поясни Кючуков.

 

"Съдбата на Газа след войната тъне в неяснота. Дори Израел да постигне декларираната си цел и унищожи Хамас, то изниква въпросът кой запълва този евентуален политически вакуум".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6478 |25.11.2023 Скандал в Северна Македония заради разрешение Лавров да кацнe. Буяр Османи намеси и България . 0| 2881 |25.11.2023 "Вдигайте шум!". Как едно убийство и един филм накараха италианците да искат край на насилието над жени? . 26| 3308 |25.11.2023 Справедливост, права и достоен живот за всяка жена искат шестващите за "Нито една повече" . 42| 4535 |25.11.2023 Премиерът акад. Денков пред ORF: Ако Австрия запази ветото за Шенген, проевропейски настроения може да се обърнат към Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads